Paragnost Eddie en Consulenten

Identificaties

IdentificatiesIdentificaties. Vanaf onze geboorte wordt ons geleerd om ons te identificeren met ons lichaam. We leren om anderen aan de hand van hun lichaam van labeltjes te voorzien en in hokjes te plaatsen. Ook onszelf.

Je kunt wel zeggen dat dit is wat je ‘ziet’ met je fysieke ogen. Je kunt je ook de vraag stellen waarom steeds meer mensen zich niet gelukkig voelen met en in hun lichaam. Bovenop de eerste identificatieprocessen, krijgen we nog eens te maken met ‘ingrepen’, noem het plastische chirurgische ingrepen, waardoor er wordt gehoopt zich beter in zijn vel te voelen.

Onechte identificaties leiden tot een onecht bewustzijn over onszelf: jongen, meisje, blank, zwart, christen, moslim, leraar, Belg, Nederlander enzovoort.

‘Ja,’ denk je wellicht bij jezelf, ‘dat is toch wiek ik ben?’

Ja, dat is wat we geleerd hebben sinds onze geboorte; dat is ons verteld. En we weten niet beter. En dat is met alles in het leven. Heeft ooit iemand die stellige zekerheden ooit in vraag gesteld, laat staan, onderzocht? Zeker wel, maar niet de doorsnee mens.

Als je je bewustzijn van jezelf insluit of beperkt tot een hokje, een label, een etiket, wordt je defensief om jezelf te beschermen in het hokje waarin jij sinds je geboorte in geplaatst bent.

Dit gaat met onzekerheid gepaard. Angst en frustratie vormen de valuta waarmee gehandeld wordt in je relaties.

Als je je alleen identificeert met je lichaam, wordt je bovendien vaak gespannen en in beslag genomen door je voorkomen, je uiterlijk en je leeftijd.

De gewoonte om te vergelijken is onvermijdelijk, want ook dat hebben we geleerd. Hoeveel mensen verliezen hierdoor niet hun gevoel van ‘eigenwaarde?’ Hoeveel mensen willen niet voldoen aan een plaatje, een ideaalbeeld? Ben jij met dit plaatje geboren, denk je? Neen, iedereen heeft hiermee te dealen. En zonder uitzondering, zowel mannen als vrouwen.

Ironisch genoeg lezen we in citaten dat echte schoonheid weinig met het lichaam te maken heeft, het gaat om de binnenkant. Right. Wat zijn citaten zo heerlijk afleidend van ieders werkelijkheid. Veel van dit soort citaten ervaar ik dan als een zoethoudertje, een troostertje om maar niet je werkelijke schoonheid te zien.

Intussen weten we dat, maar door de culturele conditionering en de druk van onze samenleving volharden we in de overheersende illusie dat schoonheid datgene is wat we ‘ morgens in de spiegel te zien krijgen.

Die ‘misplaatste identiteit’ is de allergrootste vergissing die we allemaal maken. In werkelijkheid is de échte, oorspronkelijke en eeuwige identiteit van het zelf niet gebaseerd op het lichaam, noch op onze daden of op de plaats waar we zijn geboren, maar op ons wezen als ziel.

Natuurlijk draag je zorg voor je lichaam of wat iedereen onder zorg dragen voor het lichaam begrijpt.

Identificatie met het lichaam en alles wat daaraan gerelateerd is, is vaak de wortel van veel angsten en de basis van ‘stress.’

We kunnen ons ook bewust worden van onszelf als ziel, die via het lichaam handelt, waardoor we de onechte identificaties kunnen loslaten.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45