Paragnost Eddie en Consulenten

Chinese en westerse astrologie

Chinese en Westerse astrologie

Er zijn veel verschillen en overeenkomsten tussen de Westerse astrologie en de Chinese astrologie of Oosterse astrologie. Ook zit er verschil tussen de Chinese sterrenbeelden en de Westerse sterrenbeelden.

Chinese astrologie

De Chinese astrologie is heel oud en niemand weet wanneer het echt ontstaan is. Er is een legende dat verteld dat Boeddha alle dieren uit zijn koninkrijk bijeenriep om hen vaarwel te zeggen, toen hij van de aarde vertrok. Er kwamen  slechts 12 dieren opdagen. Boeddha honoreerde deze dieren door een jaar naar elk van hen te noemen.

Maar dit verhaal klopt eigenlijk niet, want de astrologie bestond al voor dat het geloof in Boeddha ontstond. En in oorsprong gebruikte men zelfs 24 dieren i.p.v. de 12 dieren.

Volgens de archeologen is de Chinese astrologie minstens 5000 jaar oud. Maar dit is wel een schatting. Het werd erg populair onder keizer Huang Ti, die rond 2704 voor Christus werd geboren. Hij maakte van de Chinese astrologie een officieel systeem in het jaar 2637 voor Christus. Vandaar dat ook de Chinese jaartelling begint in 2637 voor Christus.

Er is een keizer geweest de Chinese bevolking verbood om in contact te komen met astrologie. Hij was echt overtuigd van de voorspelling van de astrologie. Dat hij dacht dat het ook wel tegen hem gebruikt kon worden. Vandaar dat hijzelf alleen gebruik maakte van de astrologie. Mensen die stiekem toch met astrologie bezig waren, zoals voorspellingen uitspreken in het openbaar, werd gedood.

Chinese sterrenbeelden ofwel de Chinese dierenriem

De Chinese astrologie is een vrij moeilijke astrologie. De bekende 12 Chinese dierenriem tekens zijn een verdeling van de kalender. Uitgegaan van de rotatie van de aarde om haar eigen as en de rotatie van de aarde om de zon. De kalender is dus gebaseerd op de wederzijdse verhoudingen tussen zon, maan en aarde.

Een volledige cyclus duurt 60 jaar, cyclus is een ander woord voor cirkelgangen. De dieren hebben ieder een jaar gekregen. Dan zou het begrijpelijk zijn dat er 60 verschillende dieren zijn in de dierenriem. Maar dat is niet het geval, er zijn er maar 12. Dat komt omdat er in de Chinese astrologie ook nog met elementen en polen worden gewerkt. De polen zijn Yin en Yang. Omdat deze polen steeds anders staan.  Is de volledige cyclus 60 jaar.

Veel mensen denken dat het Chinese Jaardier het voornaamste is uit de Chinese horoscoop. Maar volgens de Chinezen zelf bestaat de horoscoop uit vier delen, de vier pilaren.

Veel mensen weten dat je van je Chinese sterrenbeeld een dier bent die bij je jaar hoort Maar ze weten niet dat er ook gewerkt word met het uur, dag en maand waarin je geboren bent. Het centrale punt in de Chinese astrologie is de Poolster.

Westerse astrologie

Beide methodes gebruiken twaalf verschillende tekens. Zo heb je in de Westerse astrologie 12 tekens, van Ram tot Vissen; de Chinese astrologie werkt met 12 dieren, van Rat tot Varken. De 12 tekens in de Westerse astrologie komen overeen met de 12 sterrengroeperingen van de Zodiak.

De Zodiak is dat deel van de sterrenhemel waar de Zon schijnbaar doorloopt in de jaarlijkse ronde van de aarde rond de Zon. Zo staat de Zon in het begin van de lente in het astrologische teken Ram. In het begin van de zomer in het teken Kreeft, enz. In het woordje Zodiak zit letterlijk het woord Zoo ( dier).

Het gaat dus om een cirkel van dieren of de dierenriem. Tussen deze sterrengroeperingen zitten niet alleen dieren, zo heb je ook een Maagd, een Weegschaal, een Tweeling, enz.

Toch spreken we nu ook van een dierenriem

Maar toch spreken we van de dierenriem. Anderzijds spreken we ook over astrologie (het woord astrologie is samengesteld uit het woord aster of ster en het woord logos of studie). Dat is de studie van de band tussen de sterren en dan hoofdzakelijk de planeten van ons zonnestelsel en een mensenleven.

In de Westerse astrologie bestuderen we dus de band tussen de planeten en een mensenleven. En maken gebruik van de sterrengroeperingen in de zodiak. Deze sterrengroeperingen worden gebruikt als een soort meetlat. Om te bepalen waar de planeten zich bevinden.

De Westerse astrologen kijken naar de hemel en trekken op basis van bepaalde standen tussen de planeten bepaalde conclusies over een persoon en onze toekomst. De Westerse astroloog heeft te maken met de studie van de bewegingen van de planeten.

De astrologische tekens van Ram tot Vissen zijn gebaseerd op de namen van de sterrengroeperingen van de Zodiak. De Westerse astroloog vertrekt daarbij steeds vanuit het Lentepunt; dat is punt waar de Zon staat als de lente begint ( 21 maart).

Baan van de zon

Vanaf dat punt delen ze de zogeheten baan van de Zon in 12 gelijke stukken, en het eerste stuk noemen ze Ram, het volgende Stier, enz. In de Chinese astrologie gebruiken ze ook twaalf verschillende tekens. Maar hier gaat het alleen om dieren, en deze vorm van astrologie heeft niets te maken met de planeten (of met sterren). Het woord astrologie is hier echter niet op zijn plaats.

In de Chinese astrologie mag je wel spreken van een echte dierenriem. Naast de 12 dieren wordt er ook rekening gehouden met de 5 elementen en de driehoeken van affiniteit.

De Chinese astrologen bepalen hun inzichten op basis van 3 gestelde filosofische inzichten: de Yin Yang filosofie, de filosofie van de vijf elementen, en de filosofie van de Chinese kalender. Verder houden ze rekening met de windrichtingen en de seizoenen.

Verschillen en overeenkomsten

Zowel de Westerse horoscoop als de Chinese horoscoop bestaat uit twaalf sterrenbeelden. De Westerse astrologie ontleent zijn namen aan de sterren langs de hele ecliptica, terwijl de Chinese astrologie dit uit een oude mythe haalt. Beide systemen doen ook veel met elementen die voorkomen in de natuur. Denk hierbij aan vuur, aarde en water. Het Westen heeft heeft vier elementen, vuur, aarde, water en lucht. De Chinese astrologie bestaat uit vijf elementen, vuur, aarde, metaal, water en hout.

Een groot verschil tussen deze twee astrologie systemen gaat over de twaalf sterrenbeelden. De Westerse horoscopen worden bepaald door de maand van je geboorte, terwijl Chinese horoscopen bepaald worden door het jaar van je geboorte.

Het Westen gebruikt een zonnekalender

Een ander verschil tussen de Westerse astrologie en de Chinese astrologie is dat het Westen een zonnekalender gebruikt. Waarvan de eerste astrologische maand begint in de lente. In het Oosten gebruiken ze een maankalender. Waarbij elk Chinese nieuwjaar symbool staat voor een ander sterrenbeeld en begint eind januari, begin februari. Het nieuwe cyclus begint dan altijd met de Rat. In tegenstelling tot het Chinese jaarteken waarbij elk jaar een teken krijgt toebedeeld. Wordt er in de Westerse vorm berekent met twaalf tekens.

De Chinese horoscoop en Chinese dierenriem bestaat uit de twaalf dieren : Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

De Westerse horoscoop bestaat uit : Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

Zoals te zien is, zijn de Chinese sterrenbeelden echt dieren en bestaan de Westerse sterrenbeelden uit een combinatie van dieren en tekens. Vaak wordt hier wel een overeenkomst gezocht, maar is dit niet te doen. Waar het bij de Chinezen gaan over tekens per jaar is dat bij de Westerse vorm anders.

Andere verschil tussen de diverse vormen van astrologie

Tussen de Westerse en de Chinese astrologie en Oosterse astrologie zit ook nog een ander verschil. Zo wordt het Yin-en-Yang principe weerspiegelt in de westerse astrologie. Het wordt onderverdeeld in vrouwelijke energie en de mannelijke energie.

Chinese astrologie kent vele varianten. Een Chinese astroloog kijkt bijvoorbeeld naar het klimmen en dalen van de zon. Twee van de belangrijkste praktijken zijn de Chinese filosofie en de vier pilaren astrologie die dus deel uitmaakt van het Chinese jaar.. De oudste vorm van Chinese astrologie is de negen sterren astrologie.

Wil jij in contact komen met een astroloog? Start een chat! Of bel met een van de topparagnosten van Paragnost Eddie.