Paragnost Eddie en Consulenten

Hoog sensitief persoon

hoog sensitief persoon

Een hoog sensitief persoon (HSP) is iemand die gevoelig is voor subtiele prikkels in zijn of haar omgeving. Ze nemen deze prikkels waar op een diepere manier dan anderen en hebben daardoor een rijker innerlijk leven. Soms ervaren ze de wereld als overweldigend en voelen ze zich snel uitgeput door harde geluiden, fel licht en sterke geuren.

Een hoog sensitief persoon heeft een fijngevoelig lichaam en is over het algemeen erg gevoelig voor pijn. Ze hebben een grote behoefte aan rust en ontspanning en kunnen moeilijk slapen in een drukke, lawaaierige omgeving.

Sensitieve mensen zijn vaak heel creatief en hebben een sterke intuïtie. Ze voelen diep mee met anderen en hebben een groot inlevingsvermogen en complexe innerlijke belevingswereld. Soms ervaren ze de emoties van anderen zo sterk dat ze erdoor overweldigd worden.

Wat is HSP?

HSP staat voor Highly Sensitive Person. Een hoogsensitief persoon heeft een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen. Dit betekent dat hoogsensitieve mensen externe prikkels vanuit de omgeving sneller waarnemen en verwerken. Ze nemen dingen dan ook dieper waar en hebben daardoor een rijker innerlijk leven.

Sommige HSP’s ervaren de wereld als overweldigend. Harde geluiden, fel licht en sterke geuren kunnen hen uitputten. Daarnaast hebben ze een fijngevoelig lichaam en voelen pijn vaak intenser aan dan anderen.

Vaak heeft een highly sensitive person ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

HSP kenmerken van een hoogsensitief persoon

HSP kenmerken en HSP symptomen kunnen voor alle hoogsensitieve mensen anders zijn. Dat hangt namelijk sterk af van de omgeving waarin ze opgroeien en leven. Toch zijn er bepaalde kenmerken die voor alle hoogsensitieve mensen gelden. Hieronder hebben we een aantal belangrijke symptomen op een rijtje gezet.

Wat zijn de belangrijkste HSP symptomen?

HSP wordt niet erkend als een ziekte, maar meer als een aangeboren eigenschap ofwel een aangeboren sensitiviteit. Hoogsensitiviteit kenmerkt zich door verschillende symptomen. Een hooggevoelig persoon kan de volgende symptomen hebben.

Overgevoeligheid voor licht, geluid, geur en bewegingen

Het brein van hoogsensitieve personen filtert minder goed de inkomende informatie dan een gemiddeld persoon. Daarom komen de zintuigelijke prikkels ook sterker binnen. Wanneer je dus hoogsensitief bent kan het voorkomen dat je delicate geuren sterker ruikt dan anderen, waardoor je drukte gaat vermijden.

Groot empathisch vermogen of groot inlevingsvermogen

Wanneer je hoogsensitief bent kan je heel goed voelen wat een ander voelt. Het kan soms zo extreem zijn, wanneer iemand hoofdpijn heeft, dit ook bij jou komt. Bij hoogsensitiviteit kan je brein geen onderscheid maken met wat echt is en wat niet. Hoogsensitieve mensen nemen dus continu de emoties van een ander over, waardoor de stemming snel kan wisselen. Deze non-verbale communicatie is voor een hoogsensitief persoon dan ook niet fijn.

Vaak moe zijn

Een hoogsensitief persoon is vaak erg moe. Doordat je brein veel informatie moet verwerken kost het je veel energie en doordat je de emoties van anderen overneemt, krijg je ook hun energieniveau. Dit alles kost veel energie, waardoor je erg vermoeid raakt.

hoog sensitief persoon helpen

Veel piekeren en zorgen maken

Het brein van hoogsensitieve mensen maakt veel overuren doordat ze veel complexer denken dan andere mensen. Ze bekijken namelijk veel meer details en factoren van de onderwerpen waar ze mee bezig zijn of aan denken. De hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je gaat twijfelen over het maken van keuzes en gaat nadenken over jezelf en alles wat er in de wereld gebeurt. Dit kan een negatief effect op je hebben waardoor het overweldigend over komt.

Vermijdingsdrang

Dit is vaak een gevolg van overmatige prikkels. De hierboven genoemde HSP symptomen kunnen ervoor zorgen dat je de neiging krijgt om bepaalde situaties, conflicten, personen en alles wat er om je heen gebeurt gaat vermijden.

De positieve eigenschappen van een hoogsensitiviteit

Nu je de grootste kenmerken van hoogsensitiviteit weet, is het ook mogelijk om deze hoogsensitiviteit in te zetten in iets positief. Een hoogsensitief persoon kan namelijk ook positieve eigenschappen aan hoogsensiviteit overhouden. Wanneer iemand bewust ervan wordt en leert ermee om te gaan, kan het voorkomen dat je de toegang van informatie kan beperken, waardoor je je niet meer hoeft terug te trekken. Een aantal positieve eigenschappen:

  • Een groot empathisch vermogen
  • Signaleren en vermijden van fouten
  • Gewetensvol te werk gaan en hard werken
  • Hoge mate van creativiteit
  • Snel inzicht krijgen

Een HSP coach kan je leren om deze hooggevoeligheid als kracht te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld leren bepaalde zintuiglijke prikkels uit te filteren, waardoor je niet meer overprikkelt raakt. Ook kan een HSP coach je helpen met het verwerken van alle emoties die je opdoet door het contact met andere mensen. Zo leer je om deze emoties onder controle te krijgen en ze niet meer toe te laten in je dagelijkse leven.

Vaak wordt er gezegd dat hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit hetzelfde zijn. Wil jij meer weten over het leren omgaan met hoogsensitiviteit of wil je meer informatie hierover krijgen? Onze consulenten kunnen je daarbij helpen! Vraag ze dus om hulp!