Paragnost Eddie en Consulenten

Basis Emoties

Basis EmotiesEr bestaan veel emoties, die we allemaal bezitten. Als je op google zoekt op het woord emotie, vind je diverse verschillende onderverdelingen. De een spreekt over 4 kernemoties ook wel basisemoties genoemd. De ander zegt dat er niet vier kernemoties zijn, dat het er veel meer zijn. Ikzelf spreek altijd over twee basisemoties: Angst en Kracht. Waarom zou je hier meer over willen weten?

Omdat leven vanuit je kracht nu eenmaal een heel stuk fijner is, dan leven vanuit je angst.

Gedragingen
Al jouw gedragingen, komen voort uit een emotie.
Emoties komen of voort uit een angstemotie, of voort uit een krachtemotie. Om dit goed te begrijpen, is het van belang te weten wat wordt verstaan onder de emotie angst en onder de emotie kracht. Want als je dit weet, ga je bij jezelf herkennen of je vanuit een angst op iets reageert, of vanuit je kracht. En aangezien reageren vanuit een angst, onplezierig is, en we ons dat een stuk minder fijn vinden, is het reageren vanuit de krachtemotie veel fijner. Dus dat aan te leren, maak je jouw leven een stuk aangenamer.

Door te weten welke emotie onder jouw manier van reageren zit, kun je gaan werken aan het leren reageren vanuit je krachtemotie.

Wat is de angstemotie
Angst is een emotie die de mens bezit met een reden. De emotie angst is ontstaan in de oertijd. In die tijd moesten de mensen altijd op hun hoede zijn voor gevaar. Ze stonden dus altijd in een stand van paraatheid, want ze konden elk moment overvallen worden door een wild dier. Ze leefden tenslotte in bouwvallige huisjes. Angst is een emotie die ons waarschuwt bij acuut gevaar. Dat is de basis van de angst emotie.

Heb je angst, voel je je onzeker en onrustig. Je bent constant op je hoede. Dat heb je vaak zelf niet in de gaten. Je doet dus hetzelfde als die krijger in de oertijd. Constant op je hoede zijn voor eventueel gevaar. In de tegenwoordige tijd worden we niet meer aangevallen door een wild dier, wonen we in een huis dat stevig en solide is gebouwd en zou de emotie angst in feite geen hoofdrol meer hoeven te spelen.

Gezien de hoeveelheid mensen die overspannen zijn, in een burn out zitten en depressief zijn. Lopen er tegenwoordig meer mensen rond met angst dan in de oertijd. Een tegenstrijdige situatie dus. Want er is niets meer om bang voor te zijn eigenlijk.

Wat is de krachtemotie
Kracht staat synoniem voor liefde. De emotie kracht is dus een emotie waarbij je gedragingen voorkomen vanuit de liefde voor jezelf. Dan heb je begrepen dat jij eerst goed voor jezelf moet zorgen en dan pas voor een ander klaar kunt staan. Dan ben je er van bewust dat jij jezelf belangrijk vindt, op waarde schat en jij al het goede verdient en je daar naar gedraagt. Zo omarm jij het leven, maak je van elke dag een succes en laat je anderen toe in jouw succesvolle leven op jouw condities. Je bent je bewust van je kracht en leeft er naar. Onbevreesd en onbevangen.

Angst kent schaarste en roept ellende op
Vanuit de angst je gedragen geeft een miserabel leven. Je durft niet alles te zeggen. Je bent blij als iemand je aardig vindt. Bang de ander te verliezen, bang dat je onvoldoende geld hebt, bang je baan kwijt te raken. Alles is angst, angst en nog eens angst. Het hoofd draait overuren, we zijn onze emoties niet de baas. We laten ons leven, omstandigheden bepalen ons leven en staan niet zelf aan ons eigen roer. Het enige dat dit geeft, is een karig leven met ellende.

Kracht kent overvloed en succes
Vanuit de kracht je gedragen geeft een leven waarin succes de boventoon voert. Onbevreesd en onbevangen voor wat komen gaat, bepaal jij de omstandigheden en stuur je bij, omdat jij weet welke kant jij op wilt. Jouw roer geeft dat aan. Het leven geeft overvloed, want je vraagt vanuit je kracht gedragingen overvloed.

Zo zie je dat jijzelf heel veel zelf kunt bepalen hoe je leven er uit zou kunnen zien en hoe je het zelf kan ervaren. Ik begrijp dat je ogen nu geopend zijn en jij dolgraag wilt kiezen voor een leven vanuit kracht, zodat je overvloed gaat krijgen. Dus werk aan de winkel om je gedrag aan te pakken en waar kun je dat niet beter mee samen doen dan met een medium.