Paragnost Eddie en Consulenten

Als JIJ JIJ bent

Als JIJ JIJ bentAls JIJ JIJ bent, waarom ben je dan niet ten volle JIJ? Deel 1

De zoektocht kan beginnen. In die zeer eenvoudig lijkende vraag, ligt de kern van onze ontdekkingsreis naar onze ziel. We hebben bij onze geboorte allemaal een naam gekregen en met die naam stellen we ons voor. Soms wordt de naam veranderd. Met onze naam begint ons identificatieproces. En soms is de keuze van onze naam verbonden met een of ander overleden dierbare, een of andere oma of opa uit een stoffig verleden, een ex-geliefde enzovoort.
We zijn op aarde geïncarneerd om te worden wie we werkelijk zijn. Zijn wie we werkelijk zijn is de kern van onze zielsontdekkingsreis. In de meeste gevallen komt het werkelijke zoeken na ettelijke crisisperiodes. Rebelse kinderen die al vroeg met die reis beginnen worden teruggefloten om zich aan te passen en zich normaal te gedragen. En wat is normaal. Zich aanpassen aan de zeer vele eisen, regels en gedragscodes die ook nog eens binnen het gezin en de familiecontext moeten beantwoorden.
Dat is al meteen een stukje van het antwoord op de titel van het blog. Waarom zijn we nog steeds niet wie we werkelijk zijn? Omdat we leven in een wereld waarin onze ouders alles hebben meegenomen vanuit hun opvoeding en ga zo maar generaties terugkijken. Tradities worden in stand gehouden, verandering is niet welkom, en jij als opgroeiend wezen kon wellicht wel voelen dat dit niet klopte voor jou.

Het was ofwel buigen of barsten. Lastige kinderen, dus rebelse kinderen, werden voor de rest van de schoolcarrière in een internaat geplaatst. Brave kinderen,, volgzame kinderen dus, mochten in het gezin blijven.
En dan wordt de vraag gesteld waarom je niet jezelf bent, in een wereld waarin we aan banden liggen en denken als een vrij authentiek mens te kunnen leven? En dat is toch wat we zo graag willen? Vrij en authentiek? Je kunt het wel uitroepen dat je je vrij en authentiek voelt? Waar vandaan komen dan al die stemmetjes als de innerlijke criticus, je angst om niet te voldoen, je angst om te worden afgewezen, je angst om niet genoeg geld te verdienen en je rekeningen te betalen, je angst om een partner te verliezen…
We creëren mee aan een wereld waarin we de illusie vasthouden vrij en authentiek te zijn, vrij te zijn van angsten, beperkingen, tekortkomingen en nog zoveel meer. In onze ware essentie zijn we authentiek, alleen werd onze werkelijke essentie stilletjes aan gedoofd, verdoofd, aan banden gelegd, de mond gesnoerd.
We hebben niet eens door dat we in een gefalsifieerde wereld leven waarin we wel universele liefde uitroepen en ondertussen elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Wil je bij je ware essentie komen en je ziel tot leven brengen, dan is de eerste stap alle identificaties loslaten. En hoe moeilijk dit kan worden heeft te maken met ons ego. We zijn het contact met onze ziel vergeten omwille van de behoeften van het ego of het stadium waarin het ego zich bevindt. Maar zelfs dan herinneren we ons altijd wat er ooit is geweest, of voelen we wat er zou kunnen zijn.

We herinneren ons dit door de sterke pijn van afgescheidenheid, eenzaamheid, isolement, zinloosheid, ontevredenheid, desintegratie van de verbinding tussen geest en lichaam. Dit zijn signalen dat er behoefte is naar verdieping en verbinding in onszelf.
Dat is hét moment dat we aan de poort staan van onze ziel; een gelegenheid om de plek van de ziel te betreden.
In deel 2 ga ik dieper in op de laatste zin. We staan aan de poort van onze ziel en op welke manier kunnen we die plek betreden. Niet als een pasklare oplossing, want oplossingen zoeken zijn creaties van het denken.

©Mieke
Inspirerende hartegroet
Mieke
Box 45