Paragnost Eddie en Consulenten

Gespreksvoering

GespreksvoeringGespreksvoering – Een eerste gesprek, hoe doe je dat?

Tijdens mijn studie psychologie hebben wij dit ook behandeld. Dit is een handreiking voor iedereen om een goed eerste gesprek te voeren.

Voor je aan een gesprek begint, is het zinvol om jezelf af te vragen: hoe vind ik dat ik een gesprek zou moeten beginnen?

Als je erg gespannen voelt voordat je aan een gesprek begint bestaat de kans dat je jezelf te sterk onder druk zet door niet-realistische eisen. Veel mensen denken dat ze een eerste gesprek op een creatieve, unieke of spontane manier moeten beginnen.

In werkelijkheid is dit niet nodig. En vaak zelfs niet functioneel. De meeste eerste gesprekken beginnen op een veilige cliché manier: een opmerking over de drukte, het lange wachten, het weer, etc.

In alle contacten is een opbouw te herkennen in algemene communicatie naar het geleidelijk en wederkerig toewerken naar een meer persoonlijke en directe communicatie. Het is dus heel functioneel als je jezelf en de ander de kans gunt om te bepalen of je een contact met die ander wilt en op welke manier dat je dat contact wilt vormgeven. Ook de mate van persoonlijkheid en intimiteit.

Daarbij is het ook relevant om je te realiseren dat het meestel enige tijd vraagt voordat een gesprek met een onbekende op gang komt. Stiltes en verandering van onderwerp zijn daarbij bijna onvermijdelijk. Je kent elkaar nog niet en je moet zoeken naar elkaars gemeenschappelijke interesses of onderwerpen. Het feit dat het gesprek niet meteen spontaan verloopt, maar stroef op gang komt, hoeft dus geen signaal te zijn voor dat het niet werkt.

Als je dus eenmaal een gesprek bent gestart dan kun gaan bepalen of jij en de ander door willen gaan met het gesprek. Gun jezelf de tijd om na te gaan of jij ook door wilt gaan met die ander. Veel mensen hebben het idee dat als ze eenmaal begonnen zijn dat ze ook door moeten blijven gaan.

Mogelijkheden om een gesprek te beginnen: een opmerking over een veilig onderwerp maken, een gesloten vraag stellen, een open vraag stellen.

Voornamelijk open vragen nodigen over het algemeen meer uit tot een uitgebreidere reactie. Er is echte geen beste methode. Wat je doet hangt af van wat jezelf prettig vindt en die ander daarop reageert. Dit blijft altijd uitproberen, oefenen en bijstellen.

Het is belangrijk dat je luistert en kijkt naar hoe de ander reageert. De ander reikt je vanzelf nieuwe onderwerpen aan waarop jij weer kan reageren of laat blijken dat hij of zij geen behoefte heeft aan een gesprek.

Door naar de ander te kijken en te luisteren, voorkom je dat al je aandacht gericht blijft op vragen als: wat moet ik nu zeggen? Als de ander reageert op een vraag, zitten er in de reactie altijd verschillende onderwerpen waarop je kunt doorgaan. De vraag wordt: waarop wil ik verder ingaan?

Als je wilt blijven hangen in het vragen stellen, gaat de ander zich ongemakkelijk voelen. Je maakt het gesprek persoonlijk door het geven je mening, gevoel of opvatting over een onderwerp. Op deze manier stimuleer je meer openheid en zal de ander ook gemakkelijker over zichzelf praten.

Dit zal in een eerste gesprek niet altijd vlot verlopen. Probeer bij het geven van je mening niet op de eerste plaats goed of aardig te zijn, alleen door zelf risico te nemen in openheid, geef je de ander een stimulans dit ook te doen.

Mocht je na deze blog nog vragen hebben, staan onze consulenten altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Warme groetjes, Medium Chantal