Paragnost Eddie en Consulenten

Verslaafd aan de goedkeuring van anderen

Verslaafd aan de goedkeuringVerslaafd aan de goedkeuring van anderen. Vanaf de wieg wordt ons geleerd allerlei trucjes uit te halen om aandacht en liefde te krijgen. Het idee dat we liefde en aandacht moeten verdienen via prestaties, blijft velen achtervolgen.
Sta jij daar ook wel eens bij stil dat je je soms wel eens anders gedraagt, afhankelijk van de mensen met wie je te maken hebt en waarom je dit doet? Je zegt dit en je doet precies iets tegenovergesteld? Je wilt graag uitpakken met een partner die goedgekeurd wordt door je familie, vrienden. Je doet soms dingen waarvan je weet dat dit leidt tot goedkeuring. Enkelen lappen het aan hun laars en worden als bizar of vreemd genoemd.
Hoe meer goedkeuring van anderen, des te beter denken we te zijn. Soms is het vergroeid zijn met goedkeuring dat je er niet eens meer bewust van bent wat er speelt. Slechts weinigen realiseren zich dat dit één van de grootste hindernissen is om te leven vanuit hun werkelijke essentie.
We zien onszelf niet meer door onze eigen ogen, maar door de ogen van de ander of anderen. Er zitten echter twee kanten aan de medaille. Als anderen ons vol lof bekijken, groeit ons zelfvertrouwen; als ze ons kritisch en teleurgesteld bekijken, raken we teleurgesteld in onszelf. Als anderen helemaal niet naar ons kijken of zelfs negeren, kunnen we het gevoel krijgen dat we niet bestaan.
Als iemand zijn zelfbewustzijn ontleent aan de ogen van anderen, raakt hij het hoe dan ook kwijt. Dat hierin een diepe pijn zit, is merkbaar in de verhalen die we frequent beluisteren. Het ene moment is er bewondering, en de volgende dag is er geen interesse of belangstelling meer. Er kan dus van alles gebeuren waardoor de balans doorslaat. Dat aanvankelijke heerlijke gevoel is soms plotsklaps verdwenen.
Ook dat gebeurt in liefdesrelaties. We kijken niet meer door de ogen van liefde, maar van verwijt. Partners worden kritisch, de opwinding van de aanvankelijke adoratie begint weg te stromen. Het verliezen van de opwinding is nog niet zo eens het ergste, hoewel het als pijnlijk kan ervaren worden. Houden van iemand omdat hij ons adoreert, is daarom nog geen liefde. Adoratie is nooit gezond en wordt in de meeste gevallen niet in stand gehouden.
Als we stoppen met spetteren in het water van de liefde, onze obsessieve waanzinnige honger naar goedkeuring loslaten en stoppen met het zoeken naar onze eigen weerspiegeling in de ogen van onze partner, ontdekken we wie we werkelijk zijn.
Het ZELF is niet afhankelijk van goedkeuring of externe omstandigheden en gebeurtenissen om ons goed te voelen met onszelf.
Een bijzonder citaat van Sartre luidt als volgt: ‘We beschouwen de manier waarop anderen ons zien als realistischer dan de manier waarop we onszelf zien. Dit betekent dat we onszelf zien als een object en voorbijgaan aan de kern van wie we werkelijk zijn.’

Warme groet
Mieke Box 45