Paragnost Eddie en Consulenten

Inspiratie blog Zelfbeeld

Inspiratie blog ZelfbeeldInspiratie blog Zelfbeeld. Wat we diep in onszelf geloven en elk beeld dat we hebben over onszelf, bepaalt wat we doen of niet doen.
Is je zelfbeeld overwegend positief en valt dit samen met wat je waarachtig ervaart of is je zelfbeeld overwegend negatief gekleurd en stel je jezelf de vraag of dit beeld wel klopt? Of identificeer je je met het negatief gekleurd beeld.

Het beeld dat we van onszelf vormen is niet altijd positief en dat komt zeer zelden overeen met hoe het werkelijk is. Het zelfbeeld is eigenlijk een spotprent van wie we zijn en is een samenraapsel van meningen, oordelen, herinneringen, gewoonten uit het verleden.
Soms ervaren mensen verwarring en vertwijfeling over hoe ze zichzelf zien. Hoe kan dit dan dat weinigen je zien zoals je bent? Er zijn veel redenen hiervoor te bedenken, waarvan in mijn gevoel de belangrijkste reden is dat we de ander zelden maar echt kunnen zien zoals hij of zij is. We zien vaak zeer selectief, gefragmenteerd en associëren in wat we zien soms met iemand uit het verleden.
De basis die uit alle bevindingen van de buitenwereld samengevoegd worden kunnen de overtuiging hebben vastgezet dat je niet goed genoeg bent. Stel dat je heel ondernemend bent en een nieuwe uitdaging wilt aangaan. Vol goede moed begin je met je business-plan uit te werken en onderhuids begint de overtuiging op te borrelen niet goed genoeg te zijn.

Dit is één van de vele overtuigingen die je saboteren om je plan uit te voeren op een succesvolle manier. Die energie sijpelt door in je hele opzet, hoe hard je dan ook je best doet. Het lukt niet en het beeld dat je niet goed genoeg bent wordt bevestigd. Het werkt andersom door de saboterende gedachte om te zetten naar een overtuiging die resoneert met de energie die wél positief is namelijk: je zin voor creativiteit, doorzettingsvermogen én daadkracht.

Soms voelen mensen zich minderwaardig en prijzen zichzelf de hemel in op met een opgepoetst beeld. Aangezien we de universele wetten niet kunnen beetnemen, zal deze houding niet veel veranderen. Als je ervan overtuigd bent niet goed genoeg te zijn, dan geloof je dit ook diep in je hart. Wij zijn dat wat wij diep in ons hart geloven te zijn.
Met positieve affirmaties werken en tegelijk niet geloven, zijn twee tegengestelde energieën die niet aankomen in het grote scheppingsveld. Al hang je je huis vol met krachtige affirmaties. Het blijven woorden met weliswaar mooie en krachtige ‘woorden’ die het hart niet bereiken.
Bij een nieuwe uitdaging kun je zeggen, op basis van het beeld dat je over jezelf gevormd hebt door de buitenwereld ‘ik kan het niet’ en kun je dit beeld bewust drastisch veranderen naar ‘ in het verleden kon ik het niet, ik ga de uitdaging aan volgens mijn beste mogelijkheden.’

Wat geloof jij over wie je bent? Neem eens even tijd om alles wat je over jezelf denkt te zijn op papier te schrijven. Herlees rustig elke gedachte bewust, langzaam en voel wat elke gedachte oproept aan gevoelens, emoties.

©Mieke
Warme hartegroet
Mieke Box 45