Paragnost Eddie en Consulenten

Helder waarnemen

Eigenlijk is de beste manier om helder te leren zien is door te kijken naar de keren waarop je niet helder ziet, niet helder kijkt, niet helder voelt. Niet helder waarneemt.

De momenten waarop je blik vaag, troebel is, kunnen aanwijzingen zijn om naar binnen te keren.
Wanneer je vooral gericht bent op het oordelen over anderen, gebruik je hen niet als spiegels en daardoor kom jijzelf in de mist terecht.
Wanneer je je focust op de manier waarop iemand zich gedraagt en hierover een oordeel geeft, kom jijzelf in een waas terecht.
Wanneer je een uitspraak doet over iemand anders en die als dé waarheid neerzet, besef je nog niet dat je nog niet helder ziet vanwaar op een dieper niveau die uitspraak komt. Meestal wil het iets wil duidelijk maken over jezelf. Alleen, er is een afstand in je denken en je voelen. Je voelt en ziet nog niet helder wat diep van binnen bij jezelf leeft.
Van zodra we de datgene wat we zien bij de ander verplaatsen naar onze eigen binnenkant, een pas op de plaats te maken, onszelf de vraag te stellen wat we nu écht voelen en door welke persoonlijke bril we een situatie zien, kunnen we helder zien in onszelf.
Helder waarnemen behoeft geen oordelen of interpretaties. En dat is één van de meest moeilijke uitdagingen. Waarnemen om helder te kunnen zien. Zodra een oordeel of een mening komt, zit je in een andere situatie. De situatie van het geven van een oordeel, een mening. Alleen wordt de waarneming vertroebeld door oordelen.
We oordelen zo snel, niet? We staan zo snel klaar met een mening, niet? Er is niets mis met een mening delen, als er ook de ruimte is om een keuze of een beslissing van anderen te respecteren.
Maar is het wel mogelijk om neutraal waar te nemen? Of we kunnen we even een poging doen en in ons achterhoofd denken we tegelijketijd iets anders?
Een lastige, niet?
Op het moment dat we onszelf een spiegel voorhouden, komen we dichter bij helder zien. Niet in wat anderen doen, maar wel bij onszelf.
Als we de moed hebben anderen te zien als spiegels van onszelf, gaan we een andere realiteit ontdekken, waarin we het leven misschien tot grote verbazing glashelder zullen zien.
‘Zo nu en dan zie je een lichtje schijnen op de vreemdste plekken, als je er maar op een goede manier naar kijkt.’