Paragnost Eddie en Consulenten

Gevoelens als belangrijkste boodschappers

Gevoelens als belangrijkste boodschappersHet leven kan heel hard zijn en hoewel je alledaagse tegenvallers snel kunt verwerken en loslaten, lijkt het bij grotere klappen bijna onmogelijk om gelijkmoedig te blijven. Financiële opdoffers, verlies van een partner, ziekte. Emoties kunnen dan heel diep inhakken op je leven.
Je bewustzijn wordt overspoeld door emoties waardoor je je laat meeslepen. Je verkeert in een shocktoestand. Je krijgt soms te horen dat het wel allemaal goedkomt en voorbijgaat en dat weet je ergens ook wel. Alles gaat voorbij, niets blijft zoals het in dit moment is. Je weet ook verstandelijk dat dit waar is, dat de tijd wonden heelt, maar je kunt nog niet bij het gevoel komen, omdat het verdriet overheerst.
Rationele gedachten en het allemaal willen begrijpen, ontnemen je de innerlijke kracht. Hoe nuttig rationeel denken kan lijken te zijn, door naar binnen te gaan en voor jezelf de woorden ‘het gaat voorbij’ vanuit je gevoel uit te spreken, help je jezelf. Die woorden uitspreken hebben een helend effect, waardoor je geest zich focust en onaangename gevoelens niet worden versterkt.
We hebben te veel leren denken over wat we voelen. We willen over elk gevoel een verklaring, een uitleg, en dan missen we iets heel wezenlijk. De verbinding met ons gevoel leggen, en de behoefte om alles te willen verklaren en te analyseren los laten.
Gevoelens zijn boodschappers, ze geven boodschappen van het onderbewustzijn via ons lichaam door. Gevoelens onderdrukken heeft geen zin, want vroeg of laat vragen gevoelens om ruimte te krijgen. Ons laten meeslepen door onze gevoelens versus het onderdrukken van onze gevoelens. En waar creëren we het midden. In ons hart.
We hebben allemaal gevoelens, alleen moeten we ons evenmin laten beheersen door onze gevoelens. In feite hebben we geen gevoelens, we ‘ervaren’ ze.
Hoe we omgaan met gevoelens? Het is een grote kunst om emoties zoals ze zich ervaren toe te laten en voorbij te laten gaan zonder ze te willen onderdrukken of vast te houden.
Gevoelens duiken op, blijven een tijdje aanwezig, de ene keer wat langer dan de andere keer, en dan verdwijnen ze ook weer vanzelf.
Het is wijsheid om niet vast te houden aan het mooie en het moeilijke te onderdrukken, maar juist zaken te laten komen en gaan.
‘Het gaat voorbij’… herinnert je eraan dat alles vergankelijk is. Onze angsten, zorgen en verdriet, het gaat allemaal voorbij.

Warme hartegroet
Mieke Box 445