Paragnost Eddie en Consulenten

Gedachten versus feiten

Gedachten versus feitenGedachten versus feiten. Nemen we eens onze gedachten onder het vergrootglas. Gedachten worden overwegend als feiten geïnterpreteerd, als de realiteit. Hoe vaak gebeurt het niet dat je gelooft dat alle opkomende gedachten een absolute waarheid zijn? Gedachten als bijvoorbeeld dat iemand een hekel aan je heeft, gedachten dat je iets niet kunt ervaar je als de realiteit. Als er frequent negatieve of storende gedachten opkomen, kun je door deze gedachten stress ervaren.

Je kunt ook dieper onderzoeken vanwaar deze gedachten komen en omdraaien. Kun je de gedachten herkennen als automatische, geconditioneerde reacties in plaats van als feiten?

Zet een stapje terug van de gedachten en beschouw ze als dingen die los van je staan en niet als realiteit. Door je gedachten of beelden waar te nemen, wanneer deze gedachten opkomen en weer verdwijnen, ontdek je wat er kan veranderen.

Gedachten zijn gedachten, zijn mentale gebeurtenissen, geen feiten.

Eén van de manieren om gedachten te decentraliseren kun je alvast uitproberen. Het doel ervan is je meer bewust te worden van je eigen gedachtenpatronen.
– Verwar je een gedachte met een feit?
– Denk je zwart/ wit?
– Heb je de neiging snel conclusies te trekken?
– Ligt je focus eerder op het negatieve en negeer je het positieve?
– Ben je perfectionist ingesteld?
– Denk je te weten wat anderen denken?
– Stel je je het ergste voor?
– Oordeel je te streng over jezelf of over anderen?
– Wat ervaar je als voor-en nadelen in je manier van denken?
– Vat je de zaken gemakkelijk persoonlijk op?

In eenzelfde situatie reageert iedereen anders omdat iedereen een andere interpretatie heeft van een gebeurtenis of een situatie. Stel dat je je niet zo lekker in je vel voelt, dan is de kans groter dat je een situatie of gebeurtenis negatief interpreteert. Gedachten zijn dus interpretaties van de werkelijkheid, beïnvloed door het huidige humeur.

Maak eens een lijstje van automatische gedachten die tot een depressie kunnen leiden, vasthouden of verergeren. Door te herkennen welke gedachten je belasten, kun je er anders mee omgaan.

Inspirerende lichtgroet
Mieke Box 45