Paragnost Eddie en Consulenten

Gedachten onder de loep

Gedachten onder de loepGedachten onder de loep. Sta jij er soms wel eens bij stil hoeveel gedachten er in de loop van de dag voorbijkomen? Welke gedachten? Piekergedachten, blije gedachten?
Zijn deze gedachten gericht op het verleden, het heden of de toekomst?
Zijn je gedachten realistisch of creëer je scripts vanuit het verleden of de toekomst?
Hoe kan jij ontdekken of jouw gedachten niet-realistisch zijn? Niet-realistische gedachten bevatten veralgemeningen, overdrijvingen, onnauwkeurigheden en onjuistheden. En toch zeg je dat je gedachten realistisch zijn. Bij dieper reflecteren kom je erachter dat dit meestal scripts zijn die we zelf creëren.
Gedachten zijn niet afgestemd met de werkelijkheid van het hier en nu. Je doet alsof de eigen waarneming (onbewust) overeenstemt met de feiten. Herken je de volgende gedachten?

– Het is verschrikkelijk dat ik gezakt ben…
– Het is heel erg als ik te laat kom…
– Ik kan er niet tegen als hij/zij onvriendelijk tegen me doet…
– Wat afschuwelijk dat ik zo lang moeten aanschuiven in de rij…
– Het is een ramp als ik niet naar die meeting ga…
– Niemand houdt rekening met mijn gevoelens…
– Iedereen roddelt over mij….
– Nooit wordt mijn mening gevraagd…

Je kunt je eigen lijstje verder aanvullen.
Meestal overdrijven we als we zeggen dat iets vreselijk of verschrikkelijk is. Is het verschrikkelijk of vreselijk als je de treinaansluiting hebt gemist? Waarschijnlijk niet, maar wel heel vervelend. Het is in werkelijkheid geen catastrofe.
Is het echt een ramp als je voor een examen bent gezakt? Neen, het is heel jammer en je bent teleurgesteld, maar je krijgt een nieuwe kans.
Is het waar dat niemand rekening houdt met je gevoelens? Is er niet één persoon die dat wel doet. Het is heel waarschijnlijk dat je overdrijft, ook al zijn er mensen die weinig interesse tonen in je gevoelens, als je bereid bent naar de mensen te kijken die wel interesse tonen, zie je in dat dit een overdrijving is.
Natuurlijk zijn er ingrijpende levensgebeurtenissen die verschrikkelijk zijn en die moeten verwerkt worden. Dit vraagt tijd om die gebeurtenissen te verwerken. Gelukkig worden velen van ons bespaard van rampzalige gebeurtenissen, maar niemand kan voorspellen dat we er vrij van zijn.
De essentie van dit blog is te ontdekken wanneer je door onbewuste overdrijving, veralgemening stress toevoegt aan je dagelijkse leven.
Een woord dat we door gewoonte dagelijks ontelbare keren gebruiken is ‘moeten’. Moeten heeft te maken met eisen die je aan jezelf stelt, het hoort zo te zijn, het is een must en het kan niet anders of het mag niet anders. Doordat we zoveel moeten, staan we er niet meer bij stil dat zelfs fijne dingen als een moeten worden uitgedrukt. We moeten naar een feestje gaan, we moeten nog een leuke outfit zoeken, we moeten nog naar een boeiende vernissage gaan.
Je zult de volgende uitdrukkingen herkennen en als je dan even de diepte induikt, kun je de relativiteit ervan ontdekken. We hebben inmiddels ontelbare scripts in ons systeem zitten, dat we daar niet in een zucht drastische veranderingen kunnen in brengen. We zijn moedig en willen heel graag één en ander veranderen in die scripts, niet?

– Ik moet door die test geraken…
– Ik kan me geen fouten veroorloven…
– Ik moet de beste zijn…
– Ik moet die functie hebben…
– Dat had niet mogen gebeuren…
– Hij moet vriendelijker zijn tegen mij…
– Ik mag dat aanbod niet weigeren…

Het gaat niet zozeer over de woorden zelf, maar om de energie die de woorden omvat. In ‘moeten’ is er een onredelijk verlangen. Waarom moet je door die test geraken? Wat als het niet gebeurt? Is het een drama? Voor wie? Waarom? Is het een ramp?
Waarom moet je de beste zijn? Van wie moet je de beste zijn? En wat gebeurt er met jou als je merkt dat er mensen zijn die jij als ‘beter’ ziet? Van wie mag je geen fouten maken? Wat gebeurt er met jou als je toch fouten maakt?
Waarom moet die persoon vriendelijk zijn tegen jou? Wat gebeurt er als die persoon niet vriendelijk is? Wat is vriendelijkheid voor jou?
Je hoeft je ambities, je wensen en verlangens niet op te geven, uiteraard niet. Het volgen van onze innerlijke drijfveren houdt ons wakker, houdt ons in beweging. Als deze veranderen naar eisen, afdwingen, verandert de energie naar manipulatie en wordt het verlangen ‘eisen’. En precies dit veroorzaakt onnodig heel veel stress.
We hebben allemaal een behoorlijk pakket aan scripts, zonder uitzondering. Het is een uitdaging om de inhoud van deze scripts te ontrafelen en om te zetten.
Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45