Paragnost Eddie en Consulenten

Een nieuw hoofdstuk deel 1

Een nieuw hoofdstuk deel 1Een nieuw hoofdstuk deel 1. In het merendeel van consulten gaan de vragen over relaties met anderen. Natuurlijk, mensen zijn sociale dieren en de hersenen van een mens zijn hierop ingesteld. Een leven zonder relaties is heel moeilijk. Het gaat niet zozeer om het aantal relaties, maar om de kwaliteit ervan.

In veel relaties wordt aangehaakt bij diegenen die ons geven wat we nodig hebben om ons heel te kunnen voelen. Er ontstaat een dynamiek die aanvankelijk goed voelt te zijn voor alle betrokkenen, tot zolang het duurt.
We hebben al zeer vroeg in ons aardse leven geleerd om aan te haken bij anderen, in plaats van de relatie met onszelf als top prioriteit te plaatsen.

Het is nooit te laat om het roer om te draaien, ook al is een deel van de mensen ervan overtuigd dat verandering bijna onmogelijk is. Dat is ook weer een aangeleerde overtuiging, waar je verder niets mee kan, tenzij het goed uitkomt.
Hoe kun je de relatie met jezelf verbeteren, wat niet betekent dat je egoïstisch zult worden. Ook dat is een gedachte gebaseerd op angst. Welke angsten hier voor jou naar boven worden gehaald, kun je zelf ontdekken. Ga er mee aan de slag, het gaat over jou en niet over anderen.

Allereerst is je intentie de belangrijkste stap naar meer zelfliefde. Je neemt het besluit beter voor jezelf te zorgen, je voedt je eigen wortels op een wel zeer concrete manier. Bedenk eens voor jezelf op welke manier jij je eigen wortels voedt. Wat geef jij aan jezelf wat voor jou als een opstapje voelt naar meer zelfliefde?

Ben jij een perfectionist en heb je heel hoge eisen en verwachtingen van jezelf? Sommigen zijn veel milder met niet-perfectionisten en tonen er begrip voor. Anderen reageren even veeleisend. Er zijn zoveel gradaties hierrond en zoveel uitdrukkingsvormen. De essentie is te onderzoeken of perfectionisme je diepste gevoel van zelfliefde en acceptatie ondermijnt. Herken je bij jezelf dat je alles tot in de puntjes regelt en organiseert, de lat heel hoog legt en toch lukt er één dingetje niet. Geef je je zelf op je kop, haal je jezelf helemaal onderuit, voel je je gefaald, een mislukkeling?

Misschien toch een idee om te accepteren dat niemand perfect is. Ook jij niet. Het is iets helemaal anders dan streven naar perfectie. Hou je van jezelf, ook ben je niet perfect, sla je de bal soms mis, weet je niet op alles een antwoord, vergis je je ook wel eens? Herinner je de eerste imprint waarin jij besloot om perfect te willen zijn of denk je dat je ‘zo bent geboren.’ Dat denken wel behoorlijk veel mensen, lijkt mij en hier heb ik zelf heel veel twijfels over.

Het voortdurend uiten van zelfkritiek is niet bevorderlijk voor zelfliefde. Door bewuster om te gaan met de gedachten die je denkt over jezelf en die je zeer hoogstwaarschijnlijk ergens tijdens je opvoeding hebt gehoord, kun je die gedachten veranderen. Niemand beweert dat dit gemakkelijk is, want er zitten nog zoveel veel meer niet-bewuste lagen onder. Je kunt alvast beginnen met te oefenen een vleugje meer magische zelfliefde toe te laten door te stoppen met het afspelen van een oud plaatje. Schrijf je eigen liefdesliedje of-gedicht of zelfs een boek op jouw manier. Het gaat om jou en niet om wat anderen van jouw liedje, gedicht of boek vinden. Het is jouw door je hart geïnspireerde creatie, gecreëerd vanuit een groeiende uitdrukking naar meer zelfliefde. Zeg nou eens, is het dan nog zo belangrijk dat wie dan ook jouw creatie zou afkeuren? Dat kan zeker nog echt een lastig ding zijn! Jij en ik weten heus wel waarom.
Het gaat over jou en de relatie met jezelf.
Wordt vervolgd.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45