Paragnost Eddie en Consulenten

Word jij snel boos?

Word jij snel boos?Word jij snel boos? Je weet van jezelf dat je een kort lontje hebt. Je identificeert je met het korte lontje en zonder je ervan bewust te zij ‘ben’ je dat korte lontje. Je omgeving kent je als iemand met een kort lontje, snel aangebrand. En je vertelt erbij dat het je geen moer uitmaakt hoe anderen met dat korte lontje van jou omgaan. Dat is wie jij bent. Tenminste, doordat je je identificeert met het korte lontje, dénk je dat dit is wie jij bent.
Probeer daar maar eens beweging in te krijgen. Iemand die vasthoudt aan die overtuiging, is zeer moeilijk benaderbaar. Sommigen zijn wel bereid om een laagje dieper te kijken in zichzelf en vragen zich af waarom ze zo snel boos worden. Voor de meeste mensen ligt de oorzaak in een moeilijk verleden, een moeilijke jeugd. Als degenen door wie je werd opgevoed snel boos werden, is boos zijn meestal de enige manier die je hebt geleerd om op bepaalde situaties te reageren.

Als je ouders of je verzorgers je niet respectvol behandelden, heb je vrijwel diepere woede-gevoelens in je opgesloten. Traumatische en stressvolle ervaringen kunnen tot boosheid leiden.
Als je gemakkelijk reageert op boosheid, verberg je onder boosheid mogelijk andere, diepere gevoelens. De boosheid dient dan als bescherming, om te voorkomen dat je je bewust wordt van subtielere gevoelens van schuld, verlegenheid, schaamte of angst. Door opmerkzaam te worden op de gevoelens achter de boosheid kun je je losmaken van de emotionele ketting waaraan je geketend bent.

Je kunt dit doen door de emotie op te merken op het moment dat deze opkomt en je ervan bewust te worden als deze zich manifesteert in je lichaam.
Door dit met vriendelijkheid en openheid te voelen in plaats van jezelf te bekritiseren, start je met je diepere helingswerk.
Omgaan met het gevoel van boosheid op het moment dat dit in je naar boven komt, is als het bestrijden van een brand. Omgaan met boosheidgevoelens op het moment dat je niet midden in de emotie zit, is als reageren op een rookmelding, waarbij je een antwoord klaar hebt voor het vuur in volle heftigheid losbarst.

Bewust worden van de sterke emotie, accepteren dat er een sterke emotie is, je gedachten, gevoelens en fysieke veranderingen gewaarworden en je niet identificeren met deze emotie zijn krachtige manieren om anders om te gaan met boosheid.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45