Paragnost Eddie en Consulenten

Katten en lichaamsverzorging

Katten en lichaamsverzorgingKatten en lichaamsverzorging. Ik geniet van de manier waarop onze liefste kater Caspertje zijn vacht schoonmaakt. Wist je dat katten ongeveer 30 % van de tijd dat ze wakker zijn aan het wassen en likken besteden?
Een kat die dus 18 uur per dag slaapt, dus 6 uur wakker is, is ongeveer 2 uur bezig met zich te wassen. En dat is niet één keer per week, maar een dagelijkse routine.

Katten zijn dus echt zeer schone wezens, zalig om aan te raken, heerlijk zacht. Wat dat betreft, hebben ze de honden ver achter zich gelaten. Sorry voor de hondenmensen. Ik bedoel dat zeker niet negatief. Ik hou ook van honden, van alle dieren.

Voor reinheidsfanaten is een kat ideaal. Het enige wat katten niet kunnen is hun poten vegen en ze niet schoon laten maken zoals een hond. Ze verliezen ook bij het verharen meer haren dan ons lief is. Maar dat nemen poezenvrouwen er met alle liefde graag bij. Niet?
Ik geniet nog steeds van het hele spektakel. Wassen is eigenlijk yoga voor katten. Kijk maar eens hoe katten aan het werk gaan. Het begint met wat simpele oefeningen, het aflikken van poten en flanken, het wassen van het gezicht en wordt opgevoerd tot een lichamelijk inspannender rekoefening waarbij rug en staart worden gelikt, en eindigt vervolgens in een meditatieve knoop met een omhoog gestrekte poot, terwijl de kat haar anale gebied reinigt.

Tijdens het lichamelijke reinigen raakt de kat in een soort trance, die haar toestaat elke storing van buitenaf te negeren.
Heb je ooit al eens geprobeerd je kat te strelen tijdens het wasritueel? Je kat likt gewoon verder en laat zich niet onderbreken, je hand kan zelfs ook gelikt worden tijdens het ritueel.

Het eruit bijten van klitten hoort ook bij het ritueel. En als de strelende hand niet snel verdwijnt, wordt die net als het klitten in het haar weggebeten. Word dus niet boos op je kat, nu het duidelijk is dat je kat zich in een trancetoestand bevindt.
Wist je dat katten zich nat likken als ze het te warm krijgen. Katten kunnen niet zweten.
En wat heerlijk om te zien hoe katten elkaar likken, want dat is voor katten een sociale bezigheid. Katten die elkaar likken laten zien dat ze elkaar graag mogen. Ze zeggen eigenlijk: ’ik mag je heel graag dat ik je help bij het wassen.’

Katten die erg vertrouwd zijn met elkaar te wassen elkaars kopje; de plek waar ze het moeilijkst bij kunnen.
De geheime wereld van katten is een wonderbaarlijke wereld, trouwens is het dierenrijk een wereld waarin ik nog zoveel mag ontdekken.

Inspirerend kattengroetje

Mieke Box 45