Paragnost Eddie & Consulenten

Innerlijk wiel

Innerlijk wiel

©Mieke

Het is een menselijke gewoonte om de oorzaak van alles wat met ons gebeurt, buiten onszelf te leggen.
We reageren boos en we zoeken de oorzaak bij de ander of door de omstandigheden.
We zijn blij en dat komt door iets van buitenaf of door iemand anders.
Het innerlijke wiel draait maar door en door en we zijn ons hier niet van bewust.
Voor degenen die het werk van Katie Byron kennen is het interessant om te weten dat dit innerlijke wiel kan stopgezet worden door vier essentiële vragen namelijk:
1. Is het waar?
2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je op die gedachte?
4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?
Gedachten komen en gaan en eigenlijk hebben we er weinig invloed op, of we dit nu leuk vinden of niet.
Katie Byron nodigt ons met deze vier basisvragen om stressvolle gedachten van dichtbij te onderzoeken.
Hoe bewuster we omgaan met wat we denken, wat we voelen, wat we doen, hoe duidelijker het wordt welke patronen er in ons denken zijn ingeslopen. Een vaak heel zwaar programma.
Er zijn handelingen die we heel automatisch doen, die geregeld zijn door ons centraal zenuwstelsel. We ademen automatisch, we slikken zonder erbij na te deken, we lopen zonder erbij na te denken. Het is pas op het ogenblik dat er iets hapert aan ons ademhalingsapparaat, onze slikbewegingen, pijn aan ons been of onze voet, dat we letterlijk stilstaan.
We hoeven niet te zeggen of te denken dat we nu ons linkerbeen vooruitzetten, of ons kopje thee leegdrinken en moeten slikken, alleen hoe bewuster we met aandacht aanwezig zijn, hoe gemakkelijker het wordt om uit het rad te stappen.
Wat je ook doet, doe het met bewuste aandacht.
Ben je je bewust van de manier waarop je stapt? Neem eens de proef op de som en stap bewust van de ene plek naar de andere. Verlangzaam je stap en let op je ademhaling. Voel even wat er innerlijk gebeurt. Je kan wel weerstand ervaren en dit als heel onzinnig ervaren. Waarom zou je bijvoorbeeld je pas moeten versnellen, waarom moet jij je haasten, waarom moet je jezelf voorbijlopen?
Bewust vertragen zorgt ervoor dat je bewuster in je Zijn bent. Het lijkt op het eerste gezicht te eenvoudig, te gemakkelijk en misschien zelfs tijdverspilling.
Door zelf te vertragen, win je aan tijd, win je aan een betere levenskwaliteit en win je aan een bewustere manier van leven.
Wat je stapje per stapje doet is de-automatiseren van automatische patronen in elke laag van jouw leven.

Warme hartegroet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com