Paragnost Eddie en Consulenten

Wordt het snel beter?

Wordt het snel beter? De vraag die velen stellen, in de hoop van het verlossende ja te horen, is wel deze vraag. Zeker op dit moment zijn de ervaringen van wiebelen tot heen en weergeslingerd worden herkenbaar. Sommigen zijn zich bewust van deze krachtige transformatie tijd en anderen slaan in paniek.
Op de vraag of het snel beter wordt. kan ik niet domweg een ja antwoorden. En of het snel beter wordt? Hierop kan ik evenmin domweg een ja op geven.
Ik zou wel kunnen kiezen om iemand te sussen en te zeggen op de twee oren te slapen en dat het morgen beter zal zijn. Dit is wat de buurman of vrouw je met een schouderklopje vertelt. Je loopt verder en je weet in je hart dat dit toch maar een zoethoudertje is en dat niet alles zomaar snel beter wordt.
En eigenlijk voel je je niet gehoord in de vraag die onder de vraag of het snel beter wordt, leeft.
Zoals Kaypacha in zijn wekelijkse Pele rapporten laat zien is dat we maar beter ons huiswerk kunnen doen voor de komende weken. Dat het niet altijd zo leuk is om aan je eigen huiswerk te beginnen, kan ik begrijpen.
Het is misschien tot nu toe veel interessanter om te zien hoe de ander zijn huiswerk niet maakt, niet goed maakt. Afleiding is de grootste valkuil. Trukjes om niet aan jezelf toe te komen.
Maar dit keer voel je dat het huiswerk zich opstapelt. Je bent op het punt gekomen dat je je realiseert dat je zelf nog een en ander op je bordje hebt liggen.
En dàt is de eerste stap die je dan moedig zet om ervoor te zorgen dat het beter wordt. Snel? Waarom snel? Wie zit er achter je? Word je soms achternagezeten? Door wie? Wie zegt je dat je moet opschieten?
Dat zijn meestal stemmetjes die nog niet eens van jezelf zijn die je opjagen en je vertellen op te schieten.
Als iemand jaren depressief is en me de vraag stelt of het snel beter wordt, wil ik in eerste instantie een open gesprek aangaan. Als dit open gesprek geinterpreteerd wordt als onprofessioneel te handelen of onzin, dan ervaar ik dat uiteraard als heel jammer en een gemiste kans om iemand echt verder te helpen.
Als er dan nog een dreigement aan te pas komt om zich voor een trein te gooien. omdat ik niet het verwachte ‘ja, het wordt snel beter ‘antwoord geef dan kan ik me rot voelen omdat ik iemand zijn hoop ontneem om snel beter te worden.
Maar hoop geven terwijl ik weet dat een domweg ja/neen antwoord de ander niet verder helpt in zijn situatie, ervaar ik als een leugen en bijzonder onprofessioneel.
Soms heb je voor je problemen professionele hulpverleners nodig die ook kundig zijn om de diepere lagen te ontmantelen op zielniveau.
Vaak zijn de diepste crisissen nodig om als een nieuwe JIJ herboren te worden. Je authentieke JIJ.

Warme hartegroet
Mieke
www.miekecoigne.com