Paragnost Eddie en Consulenten

Jezelf als een slachtoffer zien

Jezelf als een slachtoffer zienJezelf als een slachtoffer zien. Als het leven jou niet geeft wat jij er van verwacht en nooit iets in jouw ogen iets gaat zoals je het voor ogen hebt, kun je twee dingen doen. Het bij jezelf neerleggen of bij anderen. Aangezien de mens niet wordt opgevoed vanuit zijn eigen zijn en leert te kijken vanuit zijn eigen perspectief, leggen we in eerste instantie allemaal eerst de schuld voor de ellende in ons leven, bij anderen neer.

Kijk maar eens naar je eigen leven en noem een paar namen op van diegenen die jou pijn hebben gedaan. Die je diep van binnen misschien wel haat. Of die je nooit meer tegen wilt komen, want dan heb je jezelf niet in de hand. Die ex, met zijn mooie praatjes en daar nooit iets van bakte. Die collega die je het leven zo zuur maakte, dat je genoodzaakt was een andere baan te gaan zoeken.

Allemaal ellende die is veroorzaakt door anderen en jij het slachtoffer van was. Je leven gaat niet over rozen, zoals je dat bij anderen ziet. Jij moet overal voor vechten, voor je plek, het geld. Eigenlijk weet je niet eens meer soms wie je er de schuld voor kunt geven, het zijn er zoveel. Soms denk je wel eens, die maatschappij, die is de schuldige. Je weet het niet meer.

Wat je wel weet is dat jij altijd keihard je best doet en er voor iedereen bent. Alleen ze willen het niet zien, ze vragen en laten je daarna als een baksteen vallen. Voor jou hoeft het op deze manier niet meer en hoe gek ook, zelfs diegenen waarmee je altijd wel op goede voet stond, ook die hoor of zie je niet meer. Ik zoek ze ook niet meer op, kwam altijd al van een kant af, dan maar niet, denk je bij jezelf.

Jaren kunnen zo voorbij gaan en steeds meer vallen mensen uit je omgeving weg. Zelfs familie, krijg je ruzie mee, voor jou allemaal grote vraagtekens. Ik ben slachtoffer van de omstandigheden. Ik doe dit niet zelf, dit overkomt mij. Hij, een man van in de 50, zoekt contact op Paragnost Eddie. Hij zit er helemaal doorheen. Zijn allerbeste vriend hoort hij niet meer, zijn zus waar hij heel close mee was, heeft na een ruzie geen contact meer gezocht. Op zijn werk loopt het niet zo soepel meer en hij vraagt zich af waarom dit gebeurt.

Hij vraagt zich dit al jaren af en komt er niet meer uit. Het leven is voor hem een donker zwart gat, waarin alles en iedereen verdwijnt. Zichzelf afvragen, zou het door mijzelf komen, zou ik misschien zelf het anders kunnen doen, is nog geen seconde bij hem opgekomen.

Deze man ziet zichzelf als een slachtoffer van de omstandigheden en vraagt zich al jaren af waarom hem dit overkomt. De waarom vraag stelt hij telkens weer, hem aangeven dat de verandering in hem zit en zich niet meer moet afvragen waarom het gebeurt, dringt niet tot hem door. Compleet gericht op het verleden, het verlies, en wat anderen hem aandoen, heeft hij zichzelf er inmiddels van overtuigd dat het niet aan hem ligt.

Hoe doorbreek je deze impasse als spiritueel hulpverlener? Want je wilt deze man een handvat geven om anders er naar te gaan kijken. Je stelt een vraag als medium. Ben je gelukkig? Nee, zegt de man. Dat ben ik als alles weer bij het oude is. Vastklampend aan datgene wat er ooit was, voorbijgaand dat het leven elke dag kan veranderen.

Als je niet gelukkig bent, wie kan dit veranderen? Ik niet, dat ligt bij mijn zus en beste vriend. Die zoeken mij niet meer op, terwijl ik altijd voor ze klaar heb gestaan. Zie je wat er gebeurt, er zo van overtuigd zijn dat het niet bij jezelf ligt, dat jouw misère wordt veroorzaakt door anderen.

Het gesprek gaat nog even door en ondanks dat het nog niet tot deze man doordringt dat hij uit de slachtofferrol moet gaan stappen, zijn er al wel kleine lichtpuntjes in het gesprek. Hij wordt boos, boos op de anderen dat ze hem dit aandoen. Mooi, want dat wil zeggen dat hij een stapje vooruit aan het zetten is in zijn spiritueel ontwaken.

Spiritueel ontwaken is jezelf niet meer zien als slachtoffer van het leven en van anderen. Dan laat je je leven afhangen van anderen. Om die reden is het fijn dat hij nu boos wordt op alles en iedereen, dat werd eens tijd, dan ga je langzaam het besef krijgen dat je kunt loslaten en je eigen leven kunt gaan vormen zoals je zelf wilt.

Medium Claire