Paragnost Eddie en Consulenten

Ook narcisme heeft een oorzaak

Ook narcisme heeft een oorzaakEr zijn allerlei persoonlijkheidsstoornissen, de meest in het oog of oor springende de afgelopen tijd is “De Narcist”. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen en mogen door psychologen die testen afnemen worden vastgesteld.

De uitspraken gaan gooiend en beschuldigend de lucht in. Hij/Zij is een narcist. Dat iedereen wel trekjes heeft van de diverse persoonlijkheidsstoornissen wordt veelal vergeten. Soms is het ook leuk om de theatrale persoonlijkheid te spelen. Maar dat iemand met een dergelijk theatrale persoonlijkheid problemen heeft is een feit.

Tijdens een nascholing werd er eventjes fijn op gewezen. Ook iemand die een narcistisch persoonlijkheid heeft, heeft een onderliggende oorzaak of tragedie waardoor dit is.

In het prachtige boek van Willem van der Does ‘Zo ben ik nu eenmaal’ staan diverse persoonlijkheidsstoornissen beschreven met herkenbare tekeningen van Peter van Straaten. Dit boek wordt aangeraden bij psychologische studies.

Narcissus is een Griek mythologisch figuur, die in en beek naar zijn eigen spiegelbeeld keek, daar werd hij verliefd op zichzelf. De tragedie was dat hij letterlijk wegkwijnde.

Dat iemand met Narcisme vooral en alleen aan zichzelf denkt is bekend. Net als de vele eigenschappen, zoals jij bent de schuldige roepen en niet bij zichzelf zoeken. Daar gaat dit blog niet over. Simpel omdat iedereen het inmiddels wel weet (en ook denkt te weten).

Een narcist lijkt misschien zelfverzekerd, maar is dat in het geheel niet. Het zijn mensen die juist gekwetst en gekrenkt zijn in hun verleden. En de pijn daarvan niet willen toelaten of laten zien. Vaak ligt daar miskenning of gebrek aan steun van ouders (misschien docenten of andere belangrijke personen in het leven) ten grondslag. Ook het omgekeerde kan het geval zijn, ouders die te vaak te lang herhalen hoe geweldig het kind is. Meestal om het kind te ondersteunen (helaas op de verkeerde manier). Ouders kunnen ook geneigd zijn hun leven via de kinderen te willen leven. De kinderen daardoor hoge eisen opleggen, waarbij de eigen wil en het gevoel van het kind compleet genegeerd worden. Een voorbeeld en een moeder die vroeger danseres had willen worden, door allerlei oorzaken is dat niet tot een werkelijkheid gekomen. Nu moet dochter op balletles, terwijl dochter liever op vechtsport zou zitten. De moeder laat de dochter alleen tijdens prestaties van het dansen weten hoe trots zij op haar is. Als dochter trots verteld wat er tijdens de vechtsport gebeurd is, wordt dit volkomen genegeerd. Dat is niet belangrijk.
De harde werkelijkheid van het leven komt vroeg of laat op het pad van elk opgroeiend mens.

Bij het opgroeien kan dan de houding ontstaan: “Later als ik groot ben” met misschien zelfs wel een wraakzuchtig kantje. Narcisme ontstaat door diverse oorzaken als temperament, opvoeding en gebeurtenissen in het jonge leven.

Bij het voorbeeld van de dochter kan het nu twee kanten opslaan. In beide gevallen zal presteren van het grootste belang zijn. Zij laat zien in haar volwassen leven hoe goed zij is in dansen, dat mag, nee moet de hele wereld weten. Kijk eens hoe goed ik ben in dansen!
Of … zij gaat de vechtsport alsnog met alle fanatiek zijn in. Ook hierin zal ze moeten presteren. Zij moet in ‘the picture’ staan. Dit is wat zij geleerd heeft, dat is wat ertoe doet. Gezien worden en presteren.

De pijn van genegeerd worden, niet genoeg kunnen presteren kan maken dat iemand een narcistische persoonlijkheid ontwikkeld.

Daaraan kan alleen gewerkt worden, dat geld voor alles, indien de persoon het zelf wil.

Medium Esther.