Paragnost Eddie en Consulenten

Emotionele chantage

Emotionele chantageEen van de meest voorkomende problemen in relaties is emotionele chantage.
Emotionele chantage tast het vertrouwen en de veiligheid aan. De openheid om zonder angst de diepste gevoelens en gedachten te delen verdwijnt. En als dit in een relatie verdwijnt, vervlakt het contact en de verbinding. Er is nog maar weinig emotionele openheid om zichzelf te zijn in een relatie.
Het veiligheidsgevoel neemt af en je bent meer en meer op je hoede om nog iets te delen uit angst om in de openheid misbruikt te worden.
Als je onder druk komt te staan, verraad je je eigen integriteit. Door chanteurs hun zin te geven om afkeuring te voorkomen, verraad je soms ook mensen die je dierbaar zijn.
Het gebeurt vaker dat je onder druk wordt gezet om te kiezen tussen twee mensen van wie je houdt. ‘Je kinderen of ik’ is een veelgehoorde eis. In scheidingen wordt ook vaak gedreigd met ‘Als je nog contact houdt met X of Y, dan verbreek ik al het contact’.
Maar wat je ook doet, je zal dan altijd iemand moeten verraden, waardoor ook nog eens je schuldgevoel groter wordt.
Je kan best van je partner houden en aan de druk toegeven, maar geleidelijk aan verdwijnt de intimiteit. Emotionele intimiteit. Je kan je echte, ware, diepe gevoelens niet meer delen, omdat je nu weet dat je niet over die onderwerpen kan praten, aangezien hij/zij zich daardoor bedreigd voelt.
Als je elke keer moet letten op hetgeen je wilt delen, op eieren moet lopen, dan is er geen intimiteit meer.
Bij ‘slachtoffers’ van druk/emotionele chantage ontstaat gewenning. Gewenning aan kritiek, afkeuring, overdreven reacties.
Bepaalde herkenningspunten kunnen zijn:
– Pijnlijke ervaringen die je ooit hebt gedeeld, kunnen dienen om je belachelijk te maken.
– Ervaringen uit je kindertijd die niet zo prettig waren, kunnen tegen je gebruikt worden als bewijs van labiliteit.
– Persoonlijke doelen, wensen en fantasieën kunnen tot op de bodem worden afgekraakt en ingevuld worden als zelfzuchtig.
– Persoonlijke groei en veranderingen zijn niet zo welkom omdat veranderingen als heel bedreigend ervaren worden.
Emotionele chantage kan zich voordoen tussen geliefden, familie, vrienden en worden vlakker, omdat het aantal veilige onderwerpen vermindert.
Als jij dit herkent, kan je wellicht bij jezelf opmerken dat je bepaalde gespreksonderwerpen vermijdt, omdat je weet dat de ander er niet mee kan omgaan, of te gevoelig liggen.
Emotionele chantage zien we vaker bij onzekere, afhankelijke mensen die de rol van het kind spelen en de andere de rol van de sterke onkwetsbare ouder. Het kind ziet zichzelf als ontoereikend en niet in staat om spanningen en teleurstellingen te verwerken en heeft constant bevestiging en aandacht nodig.
De zogenaamde ouder moet een soort van superman/supervrouw zijn die geen menselijke tekortkomingen mag vertonen en op die manier is er heel weinig ruimte voor een volwassen gesprek.
Als de intimiteit en veiligheid uit een relatie verdwijnen, blijft er enkel nog maar een toneelspel over. Doen alsof je gelukkig bent en volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is.
Emotionele chantage is ziekmakend. De emotionele spanningen veroorzaken vaak maag- en darmproblemen, spierkrampen, hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden ten gevolge van de verhoogde stress, dit omdat lichaam en geest onlosmakelijk verbonden zijn.
We moeten dus de gevolgen van emotionele chantage en druk niet te licht nemen. En zelf de verantwoordelijkheid nemen komaf te maken met een destructief patroon en de integriteit in jezelf te herstellen.
Herken je de volgende uitspraken:
– Jij bent de enige die me begrijpt en kan helpen, ik kan niet zonder jou…
– Ach, zit maar niet met me in hoor, ik kan evengoed doodvallen…
– Als je echt van me houdt dan…
– Je doet me zoveel pijn en verdriet, zie je dat dan niet?
– Is dat de bedank voor alles wat ik heb gedaan?
– Je bent alleen maar met jezelf bezig. Moest je echt om mij geven dan…
– Ik stond ook altijd klaar toen jij me nodig had….
– Als je nu niet doet wat ik wil, dan…
– Als je nu geen tijd voor me neemt, dan weet ik zeker dat ik niets beteken voor jou…
Je voelt duidelijk dat manipuleren en chanteren de toon is met de bedoeling de ander met een schuldgevoel op te zadelen en dat is nooit gezond, in geen enkele relatie.