Paragnost Eddie en Consulenten

Gevoel en ons hart?

Gevoel en ons harGevoel en ons hart? Vroeger dachten ze, ons gevoel zit in ons hart. Totdat in de 19e eeuw wetenschappers ontdekten dat ons gevoel in het limbisch systeem van onze hersenen zit. Dat deel controleert namelijk de emoties en de fysiologie van ons lichaam. Het wordt niet voor niets het emotionele brein genoemd en het is logisch dat ons hart hierop reageert.

Het andere gedeelte van de hersenen wordt het rationele brein genoemd. Beide breinen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Nog niet zo lang geleden is vastgesteld wat we vroeger vermoedden. Ons gevoel zit wel degelijk ook in ons hart.

We beschikken namelijk over een hart en breinsysteem met een eigen geheugen dat in staat is om beslissingen te nemen die geheel onafhankelijk zijn van de hersenen in ons hoofd, ons emotionele en rationele brein te beïnvloeden en als zelfstandige hormonen fabriek hormonen af te scheiden.

Ons hart kan ons prikkelen tot daad, de bloeddruk verlagen en liefdesgevoelens stimuleren. We hebben niet voor niets de uitspraak: luister naar je hart. Doen we dat ook? In onze cultuur heeft het hoofd het gewonnen van het hart. Beslissingen worden dikwijls met het hoofd genomen. We kunnen er zoveel mee winnen als we die twee beter op elkaar afstemmen. Door een uitgebalanceerd hart en breinsysteem hebben we minder stress, kunnen we ons beter concentreren en wordt ons geestelijk en lichamelijk welzijn positief beïnvloed. Het in balans zijn van ons hart en brein wordt hartcoherentie genoemd.

Met een hoge coherentie voel je je over het algemeen gelukkig. Bovendien functioneert je lichaam efficiënt waardoor het energie bespaart en heeft het een positieve invloed op ons leervermogen. Bij een optimale vitaliteit scoor je hoog op fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Een gezond lichaam is namelijk ook emotioneel gezond.

Een simpele oefening waarmee je je hartcoherentie kan verhogen.

Focus op je hart en visualiseer en voel de warmte die dan ontstaat. Haal vervolgens een persoon of situatie voor de geest die positieve gevoelens opwekt. Gevoelens van liefde, onbezorgdheid, oprechte waardering. Verbeeldt je dat je in- en uitademt door je hart. Adem 5 seconden in en 5 seconden uit gedurende 5 minuten en herhaal dat 5 keer per dag.

De coherentie zou in drie maanden een verbetering moeten laten zien. Door je te concentreren op je hart en ademhaling komt je lichaam in de “neutrale stand” en ben je in staat je respons op een stressvolle gebeurtenis te veranderen. Wetenschappelijk is de methode getoetst en de resultaten zijn hoopgevend.

Alle onderzoeken laten algemene verbeteringen zien van gezondheidsindicatoren. In het bedrijfsleven en op scholen wordt hartcoherentie toegepast, en met succes. Gebleken is dat de techniek veel effectiever is dan klassiek mediteren of positief denken. Het gaat om positief voelen waardoor we kunnen putten uit ons emotionele geheugen.

Het oprecht kunnen ervaren van liefde of waardering voor het leven zorgt voor een gezonde hartcoherentie en daarmee ook voor een gezond lichaam en geest.

Warme groet medium Chantal