Paragnost Eddie & Consulenten

Wat is kwaad voor jou?

Wat is kwaad voor jouIk heb een paar handelingen uit een boek gekozen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer andere.

Ik zie kwaad in de volgende handelingen, met een cijfer van 1 (licht) tot 5 (zwaar):

1. Bewoner doodt agressieve inbreker uit zelfverdediging;

2. Het vertellen van een geheim aan een ander;

3. Doodstraf;

4. Vreemdgaan met je vriend’s beste vriend;

5. Zelfmoordaanslag in Jeruzalem.

Voor iedereen is kwaad anders. Het kan voor jezelf beter zijn of ten voordele van jezelf. Ik ben iemand die ook denkt aan het gevoel van de ander. Het is natuurlijk respectloos als je vreemdgaat met je beste vriends vriend. Het zou jou maar overkomen… Een zelfmoordaanslag merken we hier niets van, maar er sterven wel heel veel mensen dan. Dus vind ik dat zeker kwalijk. De doodstraf is een twijfelend iets, want soms ben je zo boos op iemand wat diegene allemaal andere mensen heeft aangedaan dat je dat dan wel toewenst. Het kwaad in je komt dan naar boven. Het vertellen van een geheim aan een ander is natuurlijk niet leuk voor degene die het geheim in vertrouwen heeft verteld. Maar de wereld gaat niet meteen daardoor verwoest worden. Dus geen groot kwaad. Ik zou mijn excuus dan aanbieden en proberen het te herstellen met die vriend of vriendin.

Ik vind dat je iemand uit zelfverdediging mag weren, want het is jouw huis waar in is gebroken en je wilt toch zelf ook niet dood. Dus je moet wel. Maar er zit wel kwaad in. Oplossingen: Als je een ander pijn doet, daarover gaan praten met de ander zodat je meer bewust wordt van je daden. Andere mensen onnodig pijn doen of benadelen. Het is vreemd hoe dat in de religie verbonden is, want kwaad bestaat. En God zou dat moeten kunnen opheffen, maar toch staat hij het toe en/of doet er niets aan. Daardoor is er veel meer atheïsme gekomen. Mensen worden meer bewust van het kwaad. We worden slimmer en gaan meer bewuster ermee om. Maar we kunnen ook leren van onze daden, als we het in een breder perspectief gaan zien.

In oplossingen denken en niet in problemen, dan zit je ook minder snel in de put. Door het breder te zien en meer in oplossingen te gaan denken, groeien we als persoon. En als iedereen zo gaat denken, zal de wereld er vredelievender uitzien.