Paragnost Eddie en Consulenten

Mandala’s

Over Mandala’s Mandala’s. Tibetaanse monniken kunnen soms maandenlang bezig zijn met het maken van kleurrijke, ingenieuze zandmandala’s. In het Tibetaans heet een mandala een ‘Kilkhor’.

Wat is een mandala

Een zandmandala symboliseert de vergankelijke natuur der dingen. Het maken van een zandmandala is echt monnikenwerk. Met kokertjes, trechters en schrapers wordt er wekenlang aan gewerkt. De ritmische lijnen worden met rustige precisie neergelegd. En tegelijkertijd worden er ingenieuze afbeeldingen van goden in de mandala verwerkt.

De lijnen in een mandala hebben een bepaalde verhouding tot elkaar

De lijnen in een mandala hebben een bepaalde verhouding. En het geheel bestaat uit een cirkel die de begrenzing van het zelf weergeeft. Met een centrum die de Goddelijke wereld symboliseert. Als de zandmandala klaar is. Wordt deze met een ritueel weer vernietigd. En het zand wordt naar een rivier gebracht, want het wordt maar een keer gebruikt.

Mandala’s inkleuren

Het inkleuren van een mandala is vaak leuker dan de meer strenge zen meditaties. Je hebt niet altijd de rust om lang stil te blijven zitten. En de zazen (het stilzitten en zo mediteren) vraagt oefening en toewijding. Dan is een mandala tekenen heel wat makkelijker en vrolijker! Als je eenmaal bezig bent een mandalaplaat in te kleuren. Ben je vanzelf volledig geconcentreerd. De vorm synchroniseert je hersentrillingen en brengt je soepel in balans. Het geeft snel rust en je omgeving valt een beetje voor je weg.

Mandala maken is mediteren

Het is eigenlijk hetzelfde als bij een meditatie. Dat klinkt hoogdravend, maar veel mensen gaan gewoon voor hun plezier een mandala inkleuren. En voelen zich daarna gewoon wat opgeruimder. Er zijn boeken met afbeeldingen van in te kleuren mandala’s. Maar ook websites op het internet waar je allerlei soorten mandala kan printen. Boeddha-gezicht inkleuren Mandala’s kennen veel mensen wel. Maar wat ook evenwicht en rust geeft is het inkleuren of tekenen van een Boeddha-gezicht.

Verhoudingen Boeddhabeeld

De verhoudingen in een Boeddhabeeld liggen vast. Het hele lichaam (de armen, benen, de rug, het gezicht en de houding) staan altijd in dezelfde verhoudingen tot elkaar. Hetzelfde geldt ook voor het gezicht van een Boeddha. De ritmiek geeft een totale balans. Het gezicht van een Boeddha tekenen is moeilijk, daar moet je even op oefenen. Maar niet getreurd. Ook voor het tekenen van een Boeddhagezicht zijn er afbeeldingen met de juiste verhoudingen. Dat lijkt minder creatief, maar het is op zijn minst een goed begin. Bovendien kan je je dan storten op de invulling, met als gevolg dat je urenlang in een prettige sfeer zit te kleuren. Een vorm van meditatie.