Paragnost Eddie en Consulenten

Loslaten

Je kan pas loslatenJe kan pas loslaten als iets los zit. Loslaten kan je op veel verschillende manieren doen: Wandelen in het bos, nadenken over de situatie het duizend keer door je laten vingers gaan of juist opzettelijk negeren, praten met anderen of juist veel sporten en helemaal niet praten. Energetische oefeningen doen kan ook of een mentale aanpak waarbij je je gedachten bijstuurt. Je doet je best of je laat de tijd zijn werk doen. Dat en nog meer kan je doen om over gebeurtenissen heen te komen en gevoelens achter je te laten.

Cliché-taal

‘Loslaten’ is een modekreet geworden en daarmee heeft het dezelfde kwalen als iedere cliché. Het wordt een dooddoener die je plat slaat en is al veel te vaak als excuus gebruikt voor harteloos gedrag. Veel mensen voelen zich gekwetst door botte opmerkingen over ‘loslaten’ die over je pijn en verdriet heen walsen. De beknelling die een slecht getimede semi-psychologische sneer geeft, maakt het probleem alleen maar erger. Je wordt als je niet uitkijkt vastgezet in een vitaal en belangrijk aspect van jezelf: je gevoel.

In het sjamanisme heeft een mens altijd vier lichamen: Het fysieke – , het emotionele -, het mentale – en het spirituele lichaam. Goede ontwikkelingen kenmerken zich door een balans in deze vier aspecten van jezelf. Je voelt je dus niet geholpen als je nog met een gevoel zit (emotionele lichaam) en iemand er een slagzin tegenaan gooit (mentale lichaam) met de schijn van spiritualiteit (mentale lichaam). Pijnlijke opmerkingen gaan altijd over de pijn van degene die het zegt. Spiritueel gezien is loslaten iets heel anders dan over kostbaarheden en essentiële zaken van anderen heen walsen.

Natuur

Zoals de natuur zichzelf ververst, zo kan je afstand nemen van zaken die je niet dienen. Boeddhistische monniken scheren hun haar steeds af als symbool voor het niet blijven kleven aan voorbije zaken. Maar ze kijken wel uit wat ze doen: Ze kiezen precies waar en hoe ze hun symboliek kiezen. Het haar op je hoofd is namelijk iets wat je kan missen. Ze laten het wel na om zichzelf iets aan te doen wat de gezondheid schaadt. Bovendien heeft een kaal hoofd een praktische kant: de kans op hoofdluis wordt op deze manier kleiner. Een spirituele wet is dat een oplossing altijd een win-win situatie geeft. Is dat niet zo, dan is het stomweg niet spiritueel.

Maar juist via spirituele wegen is ‘het loslaten’ in ons woordgebruik gekomen. Het geeft ons namelijk meer vermogen, meer ruimte om je leven aan te kunnen en bevestigd je recht om aanwezig te zijn op aarde. Je hoeft niet eindeloos lang in een vervelend gevoel te blijven zitten. Je mag verder naar een situatie die beter is voor je, gelukkiger. Je vermogen om door te kunnen gaan naar een betere plek wordt vergroot door te weten en toe te passen dat je gewoon los mag laten.

Jouw Tool

En daar zit nu net het feilloze van ontwikkeling. Want als je zelf alle informatie over loslaten weet en vanzelf kiest wanneer je dat doet, zijn altijd al je lichamen daarmee in balans. En als je je niet lekker voelt en dat en zo wilt houden, dan moeten anderen maar loslaten dat ze zouden kunnen zien wie je bent of wat goed voor je is. Loslaten is een mooie term, mits goed gebruikt. Het slaat niets over, heeft respect voor je en ondersteunt je. De blaadjes aan de bomen laten alleen maar los in het najaar. Niet in het voorjaar als ze alle kracht uit de takken halen om te groeien, niet in de zomer als ze al het zonlicht verwerken tot voeding voor de boom. Maar in de herfst, als de kracht afneemt, de voeding langzaam stopt en de aanhechting gaat wankelen. Als het kan. Loslaten doe je als je er aan toe bent. Maar het is je gegund zoveel mogelijk plezier en geluk te hebben in je hele leven. Zo kan je het ‘loslaten’ gebruiken. Het is jouw tool, die je inzet wanneer en hoe je wilt.