Paragnost Eddie en Consulenten

Is goed goed genoeg?

Is goed goed genoeg? Is goed goed genoeg? Als iets of iemand of jijzelf niet goed genoeg is/bent, dan is het maar zozeer de vraag of iets, iemand of jij ooit goed genoeg zal zijn.
Aannemen dat iets in het moment goed genoeg is voor jou is een manier om je vredig te voelen. Zelfs indien je toch ervaart dat iets niet goed genoeg is, is je leven op zich oké.
Je kan je doodergeren, je kan het anders willen, je kan het beter willen, je kan verwachten dat de dingen anders zijn, dat je partner verandert, je kan heel veel verwachten. Wat is dat frustrerend als je dan constateert dat je een situatie niet kan veranderen, dat je je partner niet kan veranderen.
Je ervaart weinig tot geen druk of invloed te kunnen uitoefenen op een situatie of het kost je heel veel moeite? Wat kan je anders dan loslaten, hoe moeilijk dit ook mag zijn.
Je kan je ergeren of die ergernis wegduwen of klagen en je een slachtoffer voelen van de situatie.
Eenmaal je in deze spiraal terechtkomt, vraagt het vaak veel moed om eruit te komen.
Je bent ervan overtuigd dat je leven nu anders moet worden. Je hebt er genoeg van. Het is niet goed genoeg wat het leven je tot nu toe heeft gebracht.
Ga maar eens onderzoeken wat jij in je leven als niet goed genoeg ervaart, zonder te oordelen over jezelf en/of anderen.
Hier dreigt meestal gezocht te worden naar anderen. Hij/zij houdt me tegen, hij/zij beperkt me in mijn ruimte, hij/zij is niet goed genoeg voor mij, de omgeving is niet goed genoeg om te doen wat ik wil enzovoort.
Ik herinner me een situatie met een cliënte van jaren geleden. Ze kloeg dat ze haar ding niet kon doen omdat haar huis te klein was. Geld had ze niet om te verhuizen en sparen zat er niet in. Ze verdiende te weinig en wou op eigen krachten haar weg uitstippelen.
Ik keek naar de foto’s van haar behoorlijke rommelige woonplek en we keken naar alternatieve mogelijkheden. Opruimen was de eerste stap om een helder beeld te krijgen van de werkelijke ruimte die haar ter beschikking stond.
Het lampje brandde heel snel in haar creatieve ideeën. Ze kon niet wachten om eraan te beginnen. Plots zag ze de ruimte om haar consulten te geven. Ze maakte zich wel zorgen of die ruimte wel goed genoeg zou zijn voor haar cliënten.
Een vraag was voldoende om haar overtuigingen om te keren. ‘ Voelt de ruimte als goed genoeg voor jou’? Want dat is de essentie.
Daar zat een dingetje. Onzekerheid. Dat haar leuke woonplek goed genoeg was voor haar cliënten. Ze vergeleek zich met vriendinnen, collega’s. Haar ex-partner had als laatste schot afgevuurd dat ze in een krot woonde en nooit in staat zou zijn een deftig huis te vinden.
In één sessie werd de diepere laag ontmanteld en stapte ze vol moed en daadkracht de deur uit.
Er komt altijd het moment dat jij een keuze mag maken en beslissen waarvoor jij kiest.
Door ja te zeggen en aan te nemen wat er op dit moment is, vergroot je de ruimte om je heen en kan je tevreden en ontspannen genieten.
Door te weigeren en niet te willen aannemen wat er op dit moment is, maak je de ruimte in jezelf kleiner.
Als je je vaker niet goed genoeg voelt in je leven, kan dit de schuld lijken van de wereld als boosdoener, de werkgever, de partner, maar misschien ben je te afhankelijk geworden van verwachtingen?
Jijzelf kan hierin verandering brengen. Tevredenheid en bescheidenheid zijn een kwestie van flexibiliteit. Die kan je ontwikkelen door met andere ogen te kijken naar wat er is.
Dankbaarheid is de sleutel.