Paragnost Eddie en Consulenten

Dansen naar evenwicht

Dansen naar evenwichtOpmerkelijk in heel veel relaties is dat de ene partner chronisch behoeftig en emotioneel afhankelijk is en de ander meer behoefte heeft aan ruimte.
De ene partner heeft het gevoel dat de ander meer energie investeert in werk, vrienden, zichzelf en de andere partner heeft te kampen met het gevoel weg te willen, zich schuldig en verplicht voelt de partner tegemoet te komen.
Dit is een dynamiek die zichzelf in stand houdt zolang je verwacht dat je partner verandert.
Een voorbeeld is ‘je moet niet zoveel optrekken met je vrienden maar wel met mij’ creëert gemakkelijk een schuldgevoel bij de ander en voelt zich verplicht aan die wensen tegemoet te komen.
Stel dat jij zou zeggen ‘je moet wat meer op jezelf zijn en meer je eigen dingen gaan doen’, versterkt dit alleen maar het gevoel dat jij niet bij haar of hem wilt zijn. De behoefte om bij jou te zijn zal nog sterker toenemen.
Wanneer je je bewust bent van je eigen behoeftes aan samenzijn als alleen-zijn en dit open en eerlijk deelt met de ander, kan de dynamiek in de relatie veranderen.
Als jij de behoeftige partner bent, neem je eigen leven in handen en doe de dingen die je graag doet.
De spanning zal verdwijnen als je beiden eigen ruimte inneemt.
Stel dat jij de meer onafhankelijke partner bent, voel je niet langer verplicht of schuldig en breng tijd door met je partner als je dit echt wilt. Doe samen leuke dingen waardoor de verbinding geen gevoel van binding geeft, maar kan ademen. De ander wordt op die manier minder behoeftig, minder zuigend en minder claimend.
Dit is een klacht die vaker geuit wordt: mijn partner verstikt me.
Dat in die dynamiek verborgen patronen zichtbaar worden, is duidelijk.
Als dit patroon niet doorbroken kan worden, dan kan een relatie tot een breuk leiden.
Het is belangrijk een gezond evenwicht te creëren waarin beiden de dans tussen afhankelijk en onafhankelijk weten te integreren.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com