Paragnost Eddie en Consulenten

Innerlijke polariteit

Innerlijke polariteit en verlangen naar en angst voor goedkeuring en afwijzing

We hebben hier allemaal mee te maken. Het diepe verlangen naar goedkeuring en tegelijk ook de angst om goedgekeurd te worden. Het lijkt zeer tegenstrijdig te zijn.
Door het socialisatieproces heen ontstaat bij velen een zelfdestructief patroon om niet met goedkeuring of succes te moeten omgaan. Het gaat in de diepe lagen om het niet kunnen aannemen of hanteren ervan en precies dat creëert het onbewuste verlangen naar afwijzing.
Met dit deel zijn we ons niet bekend. Hoe kun je nu het verlangen ervaren om jezelf af te keuren? Dat slaat toch helemaal nergens op?

Erkenning krijgen is iets waar iedereen naar verlangt en wanneer we het krijgen, brengt dit ons uit balans. Je ervaart moeite om erkenning te ontvangen en je ervaart ook moeite om met kritiek om te gaan. Allebei zijn aanwezig.
En dit leidt dan wederom tot het verlangen te worden afgewezen. We creëren zelf een buitenwereld om ons af te wijzen, kritiek te geven en weg te duwen.
Het andere deel in onszelf heeft angst om te worden afgewezen en die beide samen creëren een lus in ons bewustzijn.
Op veel vlakken ervaren we onze innerlijke polariteit en die heeft effectief een zeer grote impact op onszelf en onze relaties. Verlangen naar en de angst ervoor.

Het erkennen van de innerlijke polariteit is de eerste stap van bewust worden, een volgende stap om van binnenuit de polariteit te overstijgen is de diepere lagen te onderzoeken.
Emoties, gedachten, herinneringen en alles wat in je aan de oppervlakte komt, kun je neerpennen. Hoe ziet jouw verlangen en/of angst naar goedkeuring en/of afwijzing eruit? Waarom verlang je ernaar of ben je hiervoor bang? Wat leeft onder het verlangen naar goedkeuring of de angst die je ervaart bij goedkeuring?
We kunnen heel wat innerlijke polariteiten onderzoeken, die op het eerste gezicht niet altijd onmiddellijk te pakken zijn of die tegenstrijdig lijken te zijn. Maar dit zijn juist die delen die we ons bewust mogen worden voor onszelf.
Je kunt ook de innerlijke polariteit onderzoeken rond eerlijk en oneerlijk, overmatig reageren en niet reageren, inferieur en superieur enzovoort.

Het is een goede tijd om diep te graven en ons eigen huiswerk te maken.
Zodra je je met het ‘goed’ en ‘slecht’ van je medemens bezighoudt, creëer je een opening in je hart waardoor je afscheiding toelaat. Het testen van, concurreren met en het bekritiseren van anderen verzwakt en vernietigt je.
( M.Ueshiba)