Paragnost Eddie en Consulenten

Wat ben jij veranderd!

Wat ben jij veranderd! Wat ben jij veranderd! Herken je dat dierbaren je zeggen dat je zo veranderd bent, dat je niet meer dezelfde persoon bent?
Mensen vertellen me wel eens soms vertwijfeld en soms krachtig en overtuigd dat ze dit wel eens te horen krijgen. Mijn spontane reactie is meestal ‘proficiat’. De ene persoon zwijgt dan even heel erg en de andere reageert al even spontaan met een ‘dank je wel’.
Jij bent je hiervan wel bewust, maar je omgeving is er wellicht nog niet klaar voor om de oude versie van hoe jij werd ervaren los te laten. En hierin mag je je schrap zetten, omdat zelfs goeie vrienden van jou alles zullen proberen om toch weer die oude versie van jou proberen wakker te maken. En ook dat kan wel eens gebeuren, zeker als je nog aan het wiebelen bent. Dus dat wiebelen hoort bij de nieuwe Jij. Belangrijk is dat je je bewust bent dat je nog in oude gedragspatronen kunt vervallen waarvan je weet dat deze niet meer bij jou horen.
Je hebt aan jezelf gewerkt om te groeien en je nieuwe Jij te belichamen. Dat je omgeving dit als heel vreemd en verwarrend ervaart, is ook ergens begrijpelijk. Waar je voorheen altijd onmiddellijk klaarstond, laat je nu horen dat je even geen tijd hebt. Met andere woorden. Je bent je ervan bewust geworden hoe je voorheen met het hanteren van grenzen omging en hoe het je te vaak van je eigen pad afleidde. Je bent dus met het thema ‘grenzen’ aan de slag gegaan.
Je kunt je ook aangesproken voelen als dierbaren de veranderingen bekritiseren, met andere woorden: je bent zogenaamd niet meer de persoon je die ooit was en je voelt je afgewezen. En ergens doet dit pijn, omdat je de vriendschap of liefde niet kwijt wilt en anderzijds voel je heel diep van binnen dat je moet doorzetten.
Vriendschappen kunnen hierdoor op de proef worden gesteld. Maar het is niet anders. Trouw blijven aan jezelf is de hoogste vorm van zelfliefde. Trouw blijven aan patronen die je ongelukkig maken om mensen in je leven te houden is een daad van zelfverloocheling.
Misschien ben je vroeger aan de verwachtingen van anderen tegemoetgekomen, waardeerde je de mening van anderen meer dan die van jezelf. Je bent je nu bewust dat je je eigen hart wilt volgen, ongeacht of anderen je gevoelens begrijpen. De moeilijkste oefening hierin is schuldgevoelens te overwinnen.
Anderzijds vraagt het ook enig geduld om anderen de kans te geven jou te zien zoals je werkelijk bent, wat je werkelijk voelt. Waarom nu pas? Waarom niet vroeger? Tja, omdat toen ’toen’ was en nu ‘nu’. Nu ben je je bewuster geworden en toen had je nog te dealen met onzekerheid, angst, twijfel of gewoon omdat je niet beter wist.
Het kan dus zeker enige tijd vragen om anderen te laten wennen aan de idee dat je niet meer onmiddellijk klaar staat, dat je niet met alles eens bent, dat je meer vanuit je hart praat, dat je op een andere manier leeft.
Je gedrag en je manier van denken en voelen zijn nu gebaseerd op je eigen innerlijke leiding, wat niet betekent dat je niet open staat voor anderen. Je laat de ander ook zichzelf zijn, net zoals je je dit recht toeëigent.
Eén ding in dit proces kun je nog meenemen: jij hoeft totaal geen toestemming noch verantwoording te geven over de keuze die jij maakt.
Jij bent klaar om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de manier waarop jij je leven leidt. Of het nu een goeie keuze is of niet volgens anderen, jij bent de kapitein van je schip en stippelt jouw boeiende, magische levensreis verder uit.