Paragnost Eddie en Consulenten

Tegenstrijdigheden

TegenstrijdighedenTegenstrijdigheden, maar toch … heel veel moois!

De afgelopen week leek de wereld op zijn kop te staan. Wat een nare en heftige beelden op de media. Soms ben ik niet zo blij met mijn ‘zesde zintuig’ op het moment dat er wat gebeurd voel ik het. Ik kijk dan even op de media en jawel hoor vlak ervoor zijn de gebeurtenissen. Gelukkig kreeg ik dit keer niet de beelden binnen. Het ene is nog niet voorbij of het volgende is er al … helaas voor mij, had ik al beelden vanaf de voorgaande gebeurtenis. Alleen het plaatsen van die beelden … Waar? Wanneer? Blijft lastig!

Hoe lastig of zelfs ingewikkeld en moeilijk is het om dan te blijven geloven in positieve zaken. Meningen werden en worden rondgeslingerd. Vaak zonder enig respect. Tegenstrijdigheden, daar waar woorden elkaar bestrijden. Deze woorden komen van mensen, met eigen meningen en ervaringen. Het voelt dubbel! De ene kant is de vrijheid van meningsuiting een ‘zegen’ letterlijk een vrijheid. De andere kant heftige discussies met soms extreem verbaal geweld, daarbij zelfs soms dreigend met fysiek geweld! Dan zijn er ook de zwijgende … zij die niets zeggen. Mogelijk vinden ze niets of juist heel veel.

Vergeten wordt dat velen mensen met trauma’s rondlopen, die niet zo goed kunnen omgaan met wat er gebeurd. De beelden die de media laat zien kunnen voor hen een trigger zijn!

Even een aantal tips in het omgaan met …

Accepteer dat er iets getriggerd is
Herken en erken het
Geef geen oordeel
Toon daar waar kan begrip
Geef u eigen grenzen aan
Indien mogelijk maak samen een plan van aanpak

Hoe om te gaan met … etc.

Met een aantal grote evenementen in het vooruitzicht. (Op het moment dat dit geschreven wordt, de Nijmeegse Vierdaagse) laat angst niet regeren! Het is een gigantische samenkomst van vele nationaliteiten. Bijna 50.000 deelnemers en dan nog de bezoekers. Geniet ervan. Ieder jaar is het een groot feest.

Net als de Gay Parade in Amsterdam. Is het niet mooi dat dit allemaal mogelijk is? Het Keti Koti festival ook in Amsterdam, waar de groep ‘Surinamers’ bijeenkomen, dit jaar zelfs een aparte dag voor de Molukkers in verband met de 65 geleden aankomst van de boten.

Samenwerking en Samenleving het kan zo mooi zijn. Culturen die samenkomen, samen vieren, de geschiedenis en de vrijheid die hier in Nederland is!

Festivals nemen de afgelopen jaren toe. Over het algemeen is het verloop van deze festivals goed!

Voor zij die het kennen, ook de ‘alternatieve’ festivals nemen toe. Zonder subsidies organiseren na de stilstand van afgelopen jaren weer leuke en fijne festivals. Enig optimisme is er gelukkig weer. Financieel lijkt het toch rond te komen. Overigens moet zeker bij festivals aangemerkt worden, dat hier vele vrijwilligers bij betrokken zijn.

Het financiële plaatje rondkrijgen is dus lastig. Crowdfunding lijkt hier ook zijn intrede te hebben gevonden. Sponsering, advertenties etc. zijn nodig. De tegenstrijdigheid hierin is dan wel weer dat er vaak gemopper is dat een festival of eigenlijk ‘wat dan ook’ te duur is.

Gratis lijkt soms een toverwoord.

Besef is nodig dat er vele kosten gemaakt worden. Dat er veel energie in festival, projecten etc. gestoken wordt. Samen staan we sterk! Daarbij hoort ook dat stukje financiën.

Projecten worden opgestart. Door organisator(en) worden eigen investeringen gedaan. Hun eigen geld wordt hierin gestopt. Niemand heeft een bodemloze put! Toch zullen met name investeerders en ook bij crowdfunding deze projecten een goed plan van aanpak moeten laten zien. Voordat er geld ingestoken wordt.

Bij enkele projecten komen dan mogelijke deelnemers, belangstellenden etc. samen. Om te brainstormen over de mogelijkheden. Ervaring, kennis etc. wordt gedeeld.

Ondanks alle tegenstrijdigheden gebeurd er ondertussen dus heel veel moois!

Medium Esther