Paragnost Eddie en Consulenten

Wat is geluk?

Wat is geluk?Geluk ligt in een klein hoekje, is een Nederlandse uitdrukking. Kort geleden beland ik in een discussie naar aanleiding van een openbaar gepubliceerd onderzoek over geluk. De conclusie was zonder meer dubbelzinnig. Hoe armer mensen waren hoe meer geluk ze ervaren. De cijfers zeiden echter iets compleet anders. Hoe rijker mensen waren hoe gelukkiger ze waren.

Nog zo een mooie uitdrukking: Geld maakt niet gelukkig! Echter het maakt het leven voor velen wel gemakkelijker…

Waarschijnlijk hangt de uitslag van een dergelijk onderzoek af, van de demografische ligging van waar dit wordt uitgevoerd. Ongetwijfeld zal het per land, en zeker per continent verschillen.

Maar wat is nou geluk? Er is een gelukhormoon dat aangemaakt wordt in de hersenen. Een gelukhormoon wordt aangemaakt door neuronen, ook wel neurotransmitters genoemd.

De neurotransmitters die met het geluksgevoel te maken hebben zijn dopamine, endorfine en serotine. Iedere neurotransmitter heeft zijn eigen werking.

Maar wat is nu eigenlijk geluk?

Twee elementen die vaak genoemd worden zijn gezondheid en geld. Daar kunnen we denk ik aan toevoegen, dagelijks eten, een dak boven het hoofd, begrip van de omgeving. En laten we vooral het water niet vergeten.

Vrijheid heeft ongetwijfeld ook te maken met geluk. Vrij om te bewegen, om te gaan en staan waar een individu wilt. De vrijheid om de mening te mogen uiten.

Maar wat is nu eigenlijk geluk?

Het zal verschillen van persoon tot persoon. Afhankelijk van de omgeving. Een ander aspect van geluk is kunnen genieten. Genieten is ook zo een woord, dat door ieder individu anders ervaren kan worden. De één geniet van een heerlijke maaltijd, de ander van een vakantie. Een ander geniet van de kinderen.

Werk hebben, of een doel in het leven hebben, werkt men om te kunnen leven of leeft men om te werken?

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer geluksgevoelens, maar wat de geluksgevoelens ook zijn, deze kunnen ook verstoord worden.

Verstoord door stress, geldzorgen, wel of geen eten hebben of juist overeten van frustratie.

Een eventuele depressie of zelfs verslaving kan dan op de loer liggen.

Een aantal voedingsmiddelen kunnen enige hulp bieden. Zo komt bij het eten van een Granny Smit appel serotine vrij. Endorfine wordt aangemaakt bij lichaamsbeweging.

Zoals altijd kan je positief en negatief tegenover elkaar zetten. Herkenbaar zal ongetwijfeld zijn om ‘slechte’ voedingsmiddelen tot je te nemen. Het bekende emotie-eten. Ook dat maakt endorfine aan.

Laten we nu menselijk zijn, dat is snel en makkelijk te halen in de winkel, of ligt al in de kast. Zelfs al weten we dat het niet goed is, en dat zeker bij emotie-eten we ons daarna weer rot voelen doen we het toch.

Toch durf ik te zeggen; niet mis mee, als het maar bij een keertje blijft. Zorg dat er een balans in komt.

Ook slapen is een grote stoorzender of het NIET slapen dus, slaap is belangrijk. Er zijn voedingsmiddelen die als je die eet of drinkt vlak voor het slapen de slaap kunnen bevorderen.

Kortom daar waar voeding is, kan men de gelukshormonen, serotine, endorfine, noradeline en dopamine proberen te beïnvloeden.

Probeer bij een dip daaraan te denken, bij een echte depressie zal het minimaal helpen, maar wel invloed hebben. Bij een zware depressie altijd naar een therapeut gaan!

Er zijn diverse therapieën om een depressie te verhelpen, grijp niet te snel of stem niet te snel in met enkel medicijnen! Niet bij alle therapieën hoeft men te herbeleven of jaren lang gesprekken te voeren. Zoek uit wat bij jou past.

Het advies om die gelukhormonen van jezelf aan te maken blijft.

Kies dus indien mogelijk voor beweging en goede voeding.