Paragnost Eddie en Consulenten

Uit je kracht, in je kracht

Uit je kracht, in je krachtKracht, er is een innerlijke kracht en een fysieke kracht (spierkracht). Dit blog gaat over beide krachten. Te beginnen met Uit je kracht. Het is zo verleidelijk, om je kracht tot het uiterste rekbaar te gebruiken. Mensen zijn allemaal divers. Wat voor de ene een ondenkbare kracht is, is voor een ander ‘normaal’. De uitdrukkingen; De sterkste schouders kunnen het dragen. Sterke bomen hebben diepe wortels en blijven overeind.

Helaas geldt voor iedereen dat men geneigd is om de eigen grenzen te overschrijden. De inmiddels bekende burn-out komt dan ook vaak voor. Het onuitputtelijk door blijven gaan met zaken als werk, familie, relaties die niet goed voelen of teveel vragen.

Vaak heeft het uit je kracht maken met vormen van afhankelijkheid. Afhankelijk van de werkgever, partner, familie. Plichtsgevoel dat er bewust of onbewust is. Angst regeert, om iets kwijt te raken.

Geld kan hier een hele grote rol spelen. Afhankelijkheid is nooit goed, toch is het soms niet te voorkomen. Denk eens aan ouderen die echt niet anders kunnen. Helaas worden deze vaak in de steek gelaten.

Machteloosheid is een gevoel dat samen gaat met het uit de kracht zijn.

Om de kracht terug te krijgen wanneer men zich machteloos en uit de kracht voelt is lastig. Het begint met de herkennen en erkennen hiervan. Dat er een afhankelijkheid op welke manier dan ook aanwezig is. Dat daarmee een gevoel van machteloosheid en uit de kracht te zijn is gegroeid. Of dat nu bij een werkgever is, waarbij men het al jaren niet naar zijn zin heeft. Een studie die veel te zwaar is en teveel vraagt. Een partner die op een bepaalde manier macht over iemand gecreëerd heeft. Een ziek of ouder persoon dat afhankelijk is geworden door omstandigheden. Allemaal anders en toch ‘uit de kracht’ en machteloos geworden.

Keuzes kunnen maken is hierbij ontzettend belangrijk. Blijf iemand in deze situatie of wil degene uit de situatie. Dat begint in de eigen psyche of geest. Heeft iemand daar mentaal de kracht voor. Om uit de ontstane situatie die men soms (zelf) gecreëerd heeft.

Het niet beter weten of het gevoel van het niet waard te zijn, spelen zeker een rol mee. Iemand die in een fysiek gewelddadige relatie zit, wil er zeker uit, maar mentaal en soms pure angst maakt dat men in de relatie blijft.

Dus dit blog is geen oordeel, maar hopelijk een inzicht in dat het anders kan. Voor omstanders inzicht en begrip.

Keuzes, durven te kiezen. Tuurlijk is het eng om een stap te wagen in het onbekende of teleurgestelde verleden. In beweging komen de eerste stap in het diepe water te springen het is nog al wat.

De angst om nog verder weg te slippen, of zonder geld te komen te zitten etc. Het hoeft helemaal niet zo eng te zijn …

Vaak dienen oplossingen zich aan, waar eerder niet naar gekeken is. Een onuitputtelijke kracht lijken mensen te hebben. Jarenlang heeft een persoon een nare situatie overleeft.

De kracht om die nieuwe keuze te maken, volledig in dat diepe te springen is er ook. Kies voor die interne kracht maar nu voor uzelf!

Stap in de eigen kracht, ben niet meer afhankelijk van anderen. Ja, soms betekent dat financieel minder hebben. De keuze te maken iemand niet meer te zien, daar komen nieuwe mensen voor in de plaats. Een baan verliezen, een nieuwe baan waarin men misschien minder verdient maar gelukkig is.

Kies eventueel met behulp van buiten weer voor de eigen kracht.

Het kan moeilijk zijn, maar zo belonend om weer de vrijheid van de innerlijke kracht te ontdekken.