Paragnost Eddie en Consulenten

Stilte of Leegte?

Stilte of LeegteNaar aanleiding van een lezing om even bij stil te staan. Wat is stilte? Wat is leegte? In onder andere het boeddhisme wordt het woord leegte gebruikt. Zelf heb ik een aantal jaar de opleiding Zen-Shiatsu therapeute gevolgd. Mediteren is van deze opleiding een onderdeel. Uren mediteren, na fysieke oefening ook wel Do-Inn genoemd. Door bepaalde strekkingen en de vingers en handen op bepaalde wijze te houden, wordt een bepaalde energetische doel bereikt.

In deze meditaties is het mogelijk om stil te zijn en jezelf te ervaren. Dit vraagt zeker beoefening en weten welke meridianen gestrekt mogen worden.
Stilte, is er eigenlijk ooit echt stilte? Zoals bovenstaand de meditatie wordt uitgevoerd, lijkt stilte is ‘beperkt’ begrip. Er wordt immers verwerkt. Toch is dat in de stilte van de aardse geest.

Geleide meditaties leiden af, je volgt de stem en concentreert je op de beoefening van wat er gezegd wordt. Zelf denken hoeft dus niet, wel kan het lastig zijn om dat denken stil te zetten om de stem te volgen. Geen stilte dus.

Meditaties waarbij men in Za-zen gaat zitten en daarbij muziek opzet, door muziek kan er veel ontstaan. Muziek is immers emotie. Hierbij kan men in het begin de muziek bewust horen voor geoefende mensen vloeit de muziek weg en kan er stilte ontstaan. Toch is er geen complete stilte, de muziek is onbewust wel aanwezig.

Mediteren op een kussen in bijvoorbeeld Za-zen in complete stilte, helemaal niets, geen muziek, geen geleide, geen strekkingen helemaal niets. Gewoon gaan zitten. Ook dit is lastig want dat stemmetje in het hoofd blijft graag spoken. Toch kan hierbij complete stilte ontstaan, in aardse ruimte en in het hoofd. Lukt het altijd? Voor enkelingen misschien wel … Mensen blijven mensen en ook een zeer beoefend iemand kan in het hoofd gaan zitten.

Bovenstaand zijn vooral meditatie methodes beschreven. Andere manieren om complete stilte te ervaren zijn er ook. Nog een kleine verwijzing naar de loopmeditatie. Dat is een fijne manier om stilte te ervaren. Dit komt door de beweging en dat men deze meditatie bij voorkeur buiten in het bos uitvoert. Natuurlijk geldt hier ook beoefening en herhaling. Mensen blijven mensen, dus zal het ook voorkomen dat men in het hoofd gaat zitten.

Stilte ervaren … gewoon op een bankje in het bos gaan zitten. Bij het water … kijkend naar het water, dieren. Gek genoeg zijn wij mensen dan in complete stilte, genietend van wat we zien.

Stilte, even niets, niet denken, niet moeten, geen emotie alleen maar stilte. Helaas zijn we er vaak niet van bewust. Dus hoop ik dat indien men dit heeft gelezen, zich meer hiervan bewust is. Heerlijk genieten van de stilte. Het grappige is dat indien we zo bij het water of in het bos zitten, we vaak wel even onze ogen kunnen sluiten en puur genieten van het moment. Even pure stilte.

Maar wat is nu leegte? Volgens Wikipedia: de afwezigheid van al het andere. De interpretatie speelt hierbij wel een rol. Toch leegte of afwezigheid van al het andere lijkt me lastig. Immers een fysiek menselijk lichaam is al een

aanwezigheid. De kamer met de spulletjes die erin staan. Buiten de bomen, de vogels altijd is er wel ‘iets’ aanwezig.

Toch spreekt men wel eens van een leeg omhulsel. Denk maar eens aan het proces van een pop naar een vlinder. Er blijft een leeg omhulsel achter, waar ooit een wezen wachtend op het moment dat het een prachtige vlinder mag worden. Weliswaar een leeg omhulsel, toch is het omhulsel aanwezig.

Een persoon waarvan men zegt, het lijkt wel een leeg omhulsel. Vaak wordt daarvan gesproken indien iemand een traumatische ervaring heeft gehad. Deze persoon is dan niet leeg, maar in shock.

Een huis dat leeg is, waarin niet aanwezig is, dat benadert misschien het woord leegte. Leegte wat een lastig woord.

Stilte dat kan ervaren worden, bewust. Leegte kan dat ervaren worden?