Paragnost Eddie en Consulenten

Ochtendroutine creëren

Al heel lang wil ik een ochtendroutine creëren wochtendroutine creërenaarbij ik de volgende elementen uitvoer: zonnegroet, ochtendmeditatie en dankbaarheid opschrijven. Mijn routine ben ik begonnen in kleine stapjes. Als eerste ben ik begonnen met elke ochtend  een 10 minuten durende meditatie te doen. Als tweede stap is daarbij gekomen om na de meditatie in mijn bulletjournal drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. En als laatste heb ik nu de zonnegroet toegevoegd aan mijn ochtendroutine. Om mezelf een stok achter de deur te houden heb ik mezelf beloofd om 30 dagen lang elke ochtend 2x de zonnegroet te doen, voordat ik de 10 minuten meditatie begin. Het leek mij leuk om te onderzoeken of de positieve eigenschappen die beschreven worden ook echt waar zijn. Daarom heb ik vier weken lang een tabel ingevuld om deze bij te houden. Al benieuwd naar het resultaat?
De zonnegroet
De zonnegroet is serie houdingen vanuit de yoga die je in de ochtend doet om je lichaam wakker te maken. Je hoeft niet heel lenig te zijn om deze oefeningen te doen, want doordat je deze elke dag doet word je vanzelf leniger. Ik heb een mooi plaatje gevonden op internet waar de houdingen op staan. Maar als je voor de eerste keer yoga doet zou ik je aanraden om eerst een youtube video te volgen. De zonnegroet heb je in twee varianten, de A en de B. Zover ik kon zien is variant B meer uitgebreid, daarom had ik gekozen om voor de makkelijkste te gaan: variant A. Ook heb ik expres gekozen om de zonnegroet twee keer achter elkaar te doen, zodat mijn lichaam echt de tijd kreeg om op te warmen en ‘losser’ te worden.

Positieve eigenschappen
Voordat ik begon met de challenge ben ik gaan lezen over de vele eigenschappen van de zonnegroet dagelijks doen. Vanuit al deze positieve punten ben ik een selectie gaan maken. Ik heb alleen punten gekozen die voor mijn gevoel goed meetbaar waren. Positieve punten zoals een betere weerstand is naar mijn idee niet goed meetbaar. De punten waar ik gedurende 30 dagen op heb gelet zijn:

lenigheid
Verbeterde conditie
Meer ontspannen lichaam
Betere nachtrust
Betere spijsvertering
Verbeterde balans
Verbeterde postuur
Meer energie
Meer kracht
Verbeterde humeur
Het begin: week 1
Een dag voordat ik zou beginnen met de challenge werd ik ziek; ik had het norovirus opgepikt van mijn werk. Daardoor moest ik mijn challenge enkele dagen uitstellen. Nadat ik beter was, maar nog niet helemaal sterk zoals voorheen, ben ik begonnen met elke ochtend de zonnegroet uit te voeren. Gedurende de eerste week viel het mij op dat mijn lichaam heel snel weer krachtig aanvoelde. Meer dan ik zou hebben verwacht na zo ziek te zijn van een buikvirus. Ook had ik heel snel weer heel veel energie, was mijn spijsvertering plotseling heel regelmatig en voelde het alsof mijn lichamelijke conditie veel beter was. Wat mij vooral opviel was dat ik plotseling weer wilde gaan sporten, nadat ik enkele maanden niet meer naar de sportschool was geweest. Niet alleen wilde ik weer gaan sporten, maar ook had ik opeens heel veel kracht in mijn lichaam. Ik kon langer een plank vasthouden dan ik gewend was en ik verbaasde mij erover hoe hoog mijn conditie was, ondanks dat ik een tijd niets had gedaan aan sport.

Week 2, 3 en 4
De positieve uitkomsten bleven zich aanhouden en breiden zich nog meer uit. In week 2 merkte ik dat ik leniger werd, wat nog beter werd in week 3 en 4. Mijn balans is pas voor mijn gevoel iets beter geworden vanaf de derde week. Ik denk dat als ik de zonnegroet voor een langere tijd zal doen, dat ook deze aandachtspunten nog meer zullen verbeteren.

De zaken waar ik voor mijn gevoel geen verschil in merkte gedurende de 30 dagen was mijn postuur en mijn humeur. De afgelopen weken zijn voor mijn gevoel best heel heftig geweest, emotioneel gezien. Wellicht dat de zonnegroet wel een positieve invloed heeft gehad op mijn humeur, maar doordat ik mij vaak erg gestresst voelde, kan ik dit niet met zekerheid zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik makkelijk door de emotionele stukken kon gaan, het kon relativeren en voelen. En misschien is dat wel wat ze bedoelen: dat de oefeningen je helpen meer balans te krijgen in het reguleren van je emoties en gevoelens. Maar dat mijn humeur heel positief was dat kan ik helaas niet zeggen. Hieronder kun je een overzicht zien van de tabel die ik heb gemaakt in mijn bullet journal. Zoals je kunt zien heb ik een sterretje gezet bij de aandachtspunt: humeur in de eerste week. Deze slaat erop dat ik in die week ongesteld was, waardoor mijn humeur niet al te best was

Bijkomende positieve aandachtspunten niet vooraf benoemd
Achteraf kan ik nog enkele positieve aandachtspunten benoemen die ik nergens anders heb gelezen. Door het doen van de zonnegroet merkte ik dat ik meer in contact was met mijn lichaam. Hierdoor kon ik beter voelen wat ik wilde eten, of dat ik wilde eten doordat ik mijzelf emotioneel voelde. Daarnaast heeft de zonnegroet ervoor gezorgd dat ik mezelf meer geaard voelde, waardoor ik beter kon concentreren en meditatie makkelijker ging.

Spiritueel gezien heeft de dagelijkse zonnegroet ook een impact gehad op mijn leven. Ik merkte dat ik beter in contact kon komen met mijn gidsen en mijn intuïtie. Plotseling kwamen er zaken op mijn pad die ik op dat moment net nodig had en dat alleen door een gedachte of gevoel die ik volgde.

Conclusie
Al met al ben ik heel blij dat ik ben begonnen met de zonnegroet in mijn ochtendroutine. Het heeft mij een heleboel positieve zaken gebracht. Ik vind het nu heerlijk om mijn dag te starten met een lihcamelijke oefening, mijn lichaam voelt wakkerder, leniger, krachtiger en energieker. Ik zou eigenlijk helemaal niet meer willen stoppen. Het is nu iets geworden wat ik automatisch doe ana het begin van mijn dag. Als ik het niet zou doen, zou ik het de hele dag missen. Ik heb de zonnegroet dan ook geen enkele dag overgeslagen tijdens deze challenge en het was niet moeilijk om mezelf eraan te houden. Maar misschien kwam dat omdat ik al een routine had opgebouwd om elke ochtend te mediteren. Nu hoefde ik enkel twee minuten lang de oefeningen te doen voordat ik ging mediteren.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn ervaringen van deze challenge te lezen. Ik ben momenteel bezig aan een andere challenge voor 30 dagen. Maar daar lees je over een maand meer over.