Paragnost Eddie en Consulenten

Niet jezelf zijn, eet al je energie op

Niet jezelf zijn, eet al je energie opNiet jezelf zijn, eet al je energie op. Niet jezelf zijn, voldoen aan de verwachtingen van anderen. Beslissingen nemen die anderen je aangeven. Zorgen dat je anderen zo te vriend houdt, dit alles kost je energie. Energie doen we op door te slapen, door dingen te doen waar we zelf voor kiezen en niet worden opgelegd. We doen energie op door ons eigen pad te kiezen, en al kies je een keer verkeerd en al baal je daarvan. Het kost je minder energie dan maar constant aan iets te willen voldoen wie jij niet bent.

Wil je iemand neerzetten die anderen leuk en aardig vinden, vaak doen we dat onbewust. Onze omgeving bepaalt dan voor een groot gedeelte hoe we zijn, hoe we ons gedragen, we zijn bezig met het vervullen van verwachtingen van anderen. Je probeert iets in stand te houden wie jij zelf niet bent.

Je laat je zien als iemand die misschien heel sterk en stoer is, de hele wereld aankan, het kaas niet van het brood laat eten, en ondertussen je constant afvragend, doe ik het wel goed, zijn ze er wel blij mee, had ik dat wel kunnen zeggen. Je bent drukker met je druk te maken of ze jou wel zien, zoals je graag wilt dat ze je zien. Dan dat je bezig bent het fijn voor jezelf te hebben.

Stel je eens voor dat je elke dag jezelf op zijn mooist op Instagram wilt neerzetten, en je bent daar een paar uur mee druk, je kiest, je zoekt, je kleed je om, en ja, dan uit al die foto’s haal je er een waarvan jij vindt dat je het beste opstaat. Met een goed gevoel plaats je de foto met een pakkende tekst er bij. Nu hoop je maar dat anderen het ook net zo leuk gaan vinden, dat ze jou zien staan, dat ze jou gaan zien, zoals je zelf graag gezien wilt worden.

Maar is dat plaatje van jezelf wel echt? Ben jij dat wel of ben je het niet echt! Je weet het antwoord heus wel, je hebt alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. En nu komt het, je bent jezelf niet, je hebt jezelf verheven tot iets en schijnbaar hebben wij de mens dat op een gegeven moment door. We vallen allemaal door de mand als we onszelf niet zijn. Net alsof er iets is, dat influistert, let op, je wordt genept hoor. Kijk uit, die is niet helemaal eerlijk.

Ondertussen probeer jij naarstig je imago hoog te houden, maar schijn bedriegt en de mensen beginnen je te laten vallen. In het dagelijks leven gebeurt dit precies zo. Als je je aan een potentiële partner anders voordoet, dan je in werkelijkheid bent, heeft deze partner dat op een gegeven moment door. Je hebt er heel veel energie ingestoken om deze partner binnen te halen, de teleurstelling is groot als het niet lukt. Je hebt de teleurstelling zelf veroorzaakt.

Ook in alle andere situaties waar we met andere mensen te maken hebben en we houden de schijn hoog, wat bergen energie kost, hebben die mensen door dat jij niet jezelf bent. Het kost ongelooflijk veel energie, want je moet overal extra moeite voor doen. Je moet van te voren heel goed weten wat je moet gaan zeggen, al dit kost energie en op een gegeven moment heb je al je energie die je in je hebt, verbruikt. Je hebt het opgegeten.

Vaak valt alles om je heen dan ook in duigen en ben je boos, heb je verdriet, omdat je nu nog geen idee hebt, dat je zo je best hebt gedaan om goed over te komen, te voldoen aan ieder zijn verwachtingen, en je niet begrijpt dat het nooit genoeg is. Compleet uitgeput word je met jezelf geconfronteerd. Ik heb te veel gedaan voor anderen, ik heb te veel mijn best gedaan het anderen naar de zin te maken. Ik zie in dat ik mijzelf niet ben geweest en daar wordt het tijd voor. Je bent blij met de gesprekken die je hebt gevoerd met een paragnost van Paragnost Eddie, die heeft je niet afgewezen, die heeft je kracht gegeven en inzichten meegegeven waarom je energie op was.

Medium Claire