Paragnost Eddie en Consulenten

Mindmappen

MindmappenMindmappen, gymnastiek voor de geest. Ooit wel eens gehoord van mindmappen? Mind is het Engelse woord voor geest en mappen is net als google maps, een map maken. Mindmappen staat dus voor een map maken van de geest.

Waarom zou je een map maken van je geest? Het kan zijn dat je ergens mee zit, dat je over iets nadenkt en daar allerlei beelden en gedachtes bij hebt. Als dat allemaal in je hoofd blijft rondzwerven, kan je er over gaan struikelen en er niet meer uitkomen. Door pen en papier er bij te pakken en de gedachten over iets op papier te zetten, ben je aan het mindmappen.

Je bent datgene wat je in je hoofd hebt zitten, je geest op aan het schrijven, zo kun je het loslaten, dat geeft rust. En door het op papier te zien staan, vergeet je het niet en kun je er structuur in aanbrengen en zo toewerken naar de antwoorden die je zoekt.

Het is eigenlijk hersengymnastiek. Door gedachten op te schrijven, kun je hoofd en bijzaken van elkaar scheiden. Kun je een lijstje maken met echte feiten. Wel zo handig, want als je je bij de feiten houdt, ga je niet er bij iets invullen of aannemen.

Onze hersenen werken op een bepaalde manier, eigenlijk net zo als mindmappen, door het op te schrijven, ga je een steeds helder beeld krijgen en wordt het als vanzelf een stuk rustiger in je hoofd.

Je kunt dit alleen doen, als het iets betreft wat alleen jou aangaat, je kunt het ook in een groep doen. Zoveel mensen, zoveel breinen tenslotte. En al die breinen zeggen iets anders. Als je dit op papier zet, kun je gezamenlijk conclusies trekken en tot oplossingen komen.

Stel je voor dat je hoofd helemaal vol zit. Alle gedachten dwarrelen door elkaar, je kunt ze in je hoofd niet meer goed de baas, er speelt ook zoveel. Dat kan van alles zijn. Je relatie die niet lekker loopt, een collega waarmee het nu niet botert, je maakt je zorgen over je financiën en je bent ook nog bezig een huis te kopen.

Gedachten schieten met alles wat er speelt alle kanten op. Waar moet ik beginnen. Is het wel verstandig nu aan een huis te beginnen, nu de relatie niet zo lekker loopt. En stel je voor dat het met die collega uit de hand gaat lopen en ik mijn werk moet gaan missen. Vaak gaan we namelijk er van alles bijhalen en doemdenken waardoor we als vanzelf de gedachten niet meer kunnen ordenen.

Dan is het dus echt tijd pen en papier te pakken en per onderwerp alles op te gaan schrijven wat je er bij denkt en vaak ook wat je er bij voelt. Door dit te doen, zul je zien, het het wordt overzichtelijk. Ik ervaar nu ook meer rust ineens in mijn hoofd. Logisch, je hebt je gedachten van je af geschreven.

Dan laat je dat rustig een dagje liggen, en de volgende dag kijk je eens naar al je aantekeningen, vaak heb je dan ook weer een nacht goed geslapen, het hoofd was immers leeg. Dat lege hoofd zorgt ook voor minder doemdenken en voor oplossingen. Want die geef je nu de ruimte.

Dan kan het zomaar zijn dat je het leven ineens ook weer veel zonniger ziet en je daardoor lekkerder in je vel begint te zitten. Wat weer een positief gevolg heeft op je relatie en op de relatie met de collega op het werk.

Je krijgt ineens ook weer vertrouwen in jezelf, waardoor meer lef en durf. En kijk je op een andere manier tegen je financiën aan en zie je het kopen van een huis als een groot avontuur, dat je de stap gewoon maar moet gaan wagen.

Zo zie je wat mindmappen voor voordelen heeft. Je kunt het ook samen doen met een Wicca Magie, die zal je er zeker op een hele fijne en goede manier bij kunnen helpen.