Paragnost Eddie en Consulenten

Manipulatie via communicatie

We doen het allemaal en vaak zonder er erg in te hebben, manipulatie via communicatie. Iedereen kan soms sarcastisch zijn, met stemverheffing praatjes. Een grapje onder de gordel maken. Allemaal manier van manipulatie via communicatie.

Wat een erge vorm van manipulatie via communicatie is, stilzwijgen. Niet reageren, de ander compleet in het ongewisse laten, terwijl je weet wat het met de ander doet. Dat het zelfs een belangrijke vraag kan zijn, die de ander stelt en het antwoord van jou er op nodig heeft. Zo echt niet respectvol en het gebeurt aan de lopende band.

Nu hoef je niet voor iedereen direct te vliegen en klaar te staan, maar we hebben wel fatsoensnormen en als het goed is krijgen we die bij onze opvoeding mee. Binnen fatsoen hoort geen manipulatie via communicatie en toch, zoals gezegd, we doen het allemaal op zijn tijd.

Vaak is het een actie op een reactie, of andersom. Ook het trekken van een meesmuilende blik, valt er onder. We kunnen met iemand in gesprek zijn, daar zit een ander bij en dan kijk je naar die persoon, zoo van, zie je dat er allemaal onzin wordt uitgekraamd.

Het lijkt in de tegenwoordige tijd wel een epidemische vorm aan te nemen. Net of het het nieuwe normaal wordt. Dat komt ook door de nieuwe vormen van communicatiemiddelen. Zit je tegen over elkaar, voel je de energie van die ander en hul je je minder in passief gedrag en manipulatie. Alhoewel, ook dan komt het voor.

De moderne communicatiemiddelen, als bijvoorbeeld whatsapp is een prachtig middel om een ander mee te manipuleren. Je kunt niets terug zeggen en het berichtje wel gelezen hebben. Je kunt het berichte lezen en net doen of je het nog niet hebt gelezen. En in beide gevallen geen antwoord geven.

Het toppunt van manipulatie via whatsapp is iemand blokkeren. Monddood maken via dat kanaal. Dat zegt overigens meer iets over de blokkeerder dan degene die geblokkeerd wordt. Die is onmachtig om met woorden de ander nog te woord te staan. Dan blokken we die toch, pure manipulatie.

Waar herken je manipulatie via communicatie nog meer aan? Sarcastische opmerkingen maken, zeggen dat je uitgepraat bent, dreigen, nou laten we er dan maar een punt achter zetten, achter deze relatie, want dit leidt tot niet.

We zeggen wel eens woorden kunnen snijden door je ziel, als je dat overkomt, let wel op, heb je het zelf niet op de spits gedreven, dan kun je inderdaad beter afscheid nemen van deze persoon, want dit blijft op de een of andere manier tussen jullie staan.

Waarbij ook gebruik gemaakt wordt van manipulatie via communicatie, is bij reclames, op de TV, in de politiek. Ook wel de naam politieke spelletjes genoemd. Hoe komt het dat de mens dit doet en zich zo makkelijk eigen heeft gemaakt.

We zien en horen het de gehele dag door gebeuren. We nemen het zo over, zelfs als klein kind al, als die iets niet kan krijgen, dan zet je het toch op een brullen in de supermarkt. Want dat kleine ding is niet gek, die weet dat mama dan overstag gaat.

Hoe doorbreek je dit nare patroon bij jezelf, want daar begint het om het te veranderen? Heel simpel, er mee stoppen, echt, gewoon open, eerlijk en duidelijk zijn in je communicatie. En wil je het leren, wil je er vanaf, omdat je ziet dat het niets toevoegt en je er zelf ook niet blij van wordt, bel of chat dan eens met een medium.