Paragnost Eddie en Consulenten

Lekker niksen, typisch Hollands

Lekker niksen, typisch HollandsLekker niksen, typisch Hollands. Het woord niksen schijnt een typisch Hollands woord te zijn en de Amerikanen hebben er lucht van gekregen. Ze zijn het niksen nu in Amerika aan het introduceren. Gezien de hoeveelheid gestreste mensen die daar rondlopen.

Niet alleen in Amerika woont de gestreste mens, alhoewel het daar zo maar een graad erger kan zijn dan hier in Nederland. De Amerikaanse mentaliteit is nog veel meer gericht op presteren, gezien willen worden, over de top. Wij Nederlanders zijn toch iets gematigder en hebben de mentaliteit ook nog van, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wat de Amerikanen zien als niksen.

De huidige mens heeft zoveel wat er in zijn systeem binnenkomt. De gehele dag zien we van alles voorbij komen, wat we zien, slaan we op. Wat we horen ook. De manier waarop we leven, snel, snel, veel, veel, tijdsdruk, te weinig tijd, mee willen tellen, zorgen dat je niet buiten de boot valt, om een aantal zaken op te noemen, vraagt eigenlijk te veel van ons. We kunnen al die indrukken op een dag bijna niet meer behappen en om die reden loopt er nu een gestrest mens rond.

We zijn het bijna niet meer gewend ergens de tijd voor te nemen. We vliegen van hot naar her, letterlijk en figuurlijk en komen soms na een snelle citytrip tussen alle bedrijven door, want het was zo’n koopje die je echt niet kon laten lopen, gestrest weer thuis.

De volgende dag weer aan het werk, net of we niet weg zijn geweest. En tijdens zo’n kort tripje moeten we alles zien, en nemen we ook de tijd niet om de tijd te nemen. Allemaal wederom indrukken die de tijd nodig hebben, verwerkt te worden. Maar we nemen de tijd niet meer.

De Amerikanen zijn dus naarstig op zoek om te ontstressen, te onthaasten, de huidige mens in te laten zien dat de huidige levensstijl ons letterlijk de dood injaagt en er drastische maatregelen nodig zijn de mens te gaan laten beseffen dat het echt de hoogste tijd is, om het anders te gaan doen.

En zo komen ze op niksen, lekker niks doen. Deze term is gebombardeerd als het ultieme loslaten. Je losmaken van alle verplichtingen. Volgens het Amerikaans blad The Times is niksen een oer-Hollandse levenswijsheid. Die Nederlanders zijn zo gek nog niet.

Maar ook hier zullen we bewust aan de slag moeten met niksen. Je brein en lichaam kan niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week in een spanning staan. De motor moet ook gewoon een keer uit. Dat dat moeilijk is, weten we allemaal. Want op de momenten dat we even niets omhanden hebben, kan de verveling al heel snel toeslaan tegenwoordig.

Dan pakken we direct onze mobiel om daar op te gaan surfen, contacten te zoeken, berichtjes te plaatsen. Niksen kennen we als Nederlander eigen niet eens meer. En het wordt tijd het weer te gaan omarmen.

Hoe moet je dat niksen voorstellen? Niets doen, daar staat het voor. Maar we doen altijd wel iets, je brein staat nooit stil, hoe kun je dan niksen? Dat zal voor iedereen een ander iets kunnen zijn. Je kunt het vergelijken met op vakantie gaan, waarbij je ook in een stand staat van lekker even helemaal niet en geen verplichtingen.

Voor de een is het zijn mobiel wegleggen en een film kijken. Voor de ander is het een avondje uit met goed gezelschap. Het is de bedoeling dat je de motor op een laag pitje latat draaien, zodat de batterij de ruimte krijgt weer op te laden. Vroeger hadden we daar de zondag voor, maar die is in de huidige tijd verworden tot een van de andere dagen van de week.

Ga echt af en toe het niksen introduceren voor jezelf, dat verdien je en ben je aan jezelf verplicht. Vind je het lastig om mee aan de slag te gaan, weet dat mediums en paragnosten jou daar graag een handje bij helpen.

Medium Claire