Paragnost Eddie en Consulenten

Kwaad over een ander

Waarom spreken we kwaad over een ander. KwaadWaarom spreken we kwaad over een ander. Kwaad spreken over een ander, het gebeurt aan de lopende band. Niet alleen in woorden, nog veel meer in onze gedachten. Waarom doen we het eigenlijk? We zijn kortzichtig, we vinden de manier waarop we het zelf doen, de beste manier. We accepteren niet dat een ander het op zijn manier doet. Dat wijzen we af. En we gunnen een ander niet, wat we zelf niet hebben.

We vinden ons zelf het beste, niet op alle vlakken, maar op het vlak waarop we dat wel vinden, mag niemand boven ons staan. Gebeurt dat wel, begint het ego zich te roeren en zich er mee te bemoeien. Zie je wat er gebeurt, roept het ego, die ander denkt dat die beter is dan jij, pik dat niet. Daar ga je, luisterend naar je ego, verander je je houding naar die ander, die voelt dat op zijn beurt en ervaart negativiteit van jou. Dat is er ook, je wilt beter zijn dan die ander. Zo ontstaat kwaad spreken over een ander.

Roddelen is ook kwaad spreken. Als je om je heen gesprekken opvangt, van collega’s op het werk, twee mensen bij de ingang van de supermarkt, echt zo’n plek waar je elkaar tegenkomt en gaat bijpraten. Althans als je de tijd hebt. Wordt alles even doorgenomen, de familie, de kinderen en natuurlijk de nieuwtjes. Heb je gehoord dat die en die ook uit elkaar zijn. Daar is dat en dat gebeurd. Bijna alle gesprekken gaan over anderen, bijna nooit over de twee personen die elkaar tegenkomen. We willen delen, we willen op een manier delen, van kijk mij, ik weet het, ik ben beter. Ik zal je vertellen wat er allemaal is gebeurd. Dan vind je mij vast en zeker interessant.

Kwaad spreken wordt ingegeven door het ego en doen we om ons ego te voeden. Zo houden we het ego in stand. Liefde kan daar helemaal niets mee, die wil gunnen. Als we kwaad spreken over anderen, hebben we dus moeite met gunnen.

Je gunt jezelf dan ook te weinig. Zo ook een vrouw die loopt te dubben of ze wil gaan scheiden ja of nee. Ze is klaar met haar partner die binnen het gezin zich niet laat zien. De spanning in het huis is inmiddels te snijden. Beiden negeren elkaar en gezichten staan op onweer. Volgens haar ligt het aan hem, hij is in alles negatief. Als medium zeg ik dan, weet je wat je nu aan het doen bent. Meegaan in zijn energie, als een vorm van kwaad spreken over hem. Je doet precies hetzelfde nu als hij en dan zijn er twee kinderen, die dit alles ook voelen.

Waarom zou je je eigen gemoedsrust, je eigen geluk en tevredenheid laten afhangen van een ander. Goeie vraag, zegt ze. Je doet het wel. Je gaat er in mee, niet bij machte je eigen leven in te blijven vullen dat jij er blij en gelukkig mee bent.

In jezelf kwaad spreken over hem, dan kun je beter nu er mee stoppen, maar ja doe ik daar goed aan voor de kinderen, denk je dan. Dat klopt, je ziet het goed en daarbij bovenop de angst voor het onbekende. Dat klopt ook. Ondertussen als een zuurpruim rondlopen, de kinderen wegduiken voor jullie, hun spontaniteit en openheid aan het inleveren zijn. Vier mensen ongelukkig.

Als je als mens je geluk en je goede gevoel gaat laten afhangen van anderen, ben je op een gegeven moment nergens meer, los van het feit welke verplichting jullie samen naar de kinderen hebben. Stop met in je hoof kwaad te spreken over deze man, laat je ego je niet beduvelen. Lat je hart weer spreken, want dat is nu afgesloten voor iedereen, ook voor jezelf.

Ik zie het, geeft ze aan, wat een mooi gesprek. Ik ga aan de slag, het zal moeilijk zijn, want ik zit zo vast in die negatieve spiraal. Hoe moet ik weer blij worden, dan is het net of ik toegeef. Ook dat fluistert het ego je in. Niet doen hoor, blijf kwaad spreken over hem. Ondertussen gaat de tijd door, ontneem je jezelf alle vreugde en je kinderen ook. Ga met al deze wijsheid de verandering zijn waar jij naar op zoek bent. Je wilt liefde, wees dan eerst zelf liefde.

Medium Claire