Paragnost Eddie en Consulenten

Is het verstandig een ruzie tussen anderen te sussen?

ruzieIs het verstandig een ruzie tussen anderen te sussen? Je beste vriendin en haar partner hebben constant ruzie en je vriendin zoekt je regelmatig op voor een luisterend oor. Je merkt aan jezelf dat je wel een beetje klaar bent met telkens dezelfde gesprekken voeren en dat het tijd is om samen ook weer een leuke dingen te gaan doen. Je vriendin zoekt je ineens minder op, je begrijpt niet waarom. Heb ik iets verkeerds gezegd soms, ik sta nota bene elke dag voor haar klaar!

Wat hier gebeurt is, dat je ongemerkt terecht bent gekomen in iets, door goedbedoeld te luisteren en de ander van tips en adviezen te voorzien in de put waar je goede vriendin en haar partner vertoeft. Je bent er, onbedoeld, in mee gegaan en je hebt niet goed geluisterd naar jezelf. Je vond het niet meer dan normaal dat je voor haar klaarstond, en toch, er was ook een stem in je die zei, niet doen. Neem afstand, want zo meteen krijg jij overal de schuld van.

Maar dat stemmetje heb je genegeerd. Het was er niet voor niets, het zei je letterlijk, bemoei je er niet mee en toch. Je deed het wel en nu baal je er van. Nu zeg je achteraf, dit had ik beter niet kunnen doen en is mijn vriendin ook nog boos op mij. Laat ze het lekker samen uitzoeken! Zonde, was niet nodig geweest het zover te laten komen.

Je had beter kunnen luisteren naar dat stemmetje, voordat je begon met er voor haar te zijn. Waarmee je de deur voor haar niet had moeten sluiten, je had het contact op dezelfde manier moeten voortzetten, zoals daarvoor. Leuke dingen doen, samen lachen en plezier hebben. Dat had jullie beiden geholpen. En als ze ergens over wilde praten, gaf haar een paar minuten en had dan vriendelijk aangegeven, lieverd, wat er speelt tussen jou en je partner, laten we dat niet tussen ons in laten gaan staan en het daar laten waar het hoort. Wil je er over praten, een luisterend oor, dan geef ik je die, maar laten we niet onze vriendschap er ook onder laten leiden. En dit principe geldt voor elke ruzie waar jij buiten staat.

Een ruzie gaan sussen tussen anderen, is dus geen goed idee. Je gaat namelijk van een ander zijn probleem, jouw probleem maken. Diegenen die het betreft zullen dit zelf op moeten gaan lossen en mogen jou niet vragen te bemiddelen. Daarmee geven ze in feite al aan, we zijn niet capabel zelf een relatie in stand te houden, want we kunnen niet eens met elkaar fatsoenlijk in gesprek. Kun jij het voor ons oplossen, luidt de vraag zonder hardop uitgesproken te worden. Nee dus, en ja, we doen het vaak wel en zien niet dat we zo iets ons op de hals halen, waardoor we onszelf in de problemen werken. Waardoor we zelf slapeloze nachten krijgen.

Is dit niet wreed en egoïstisch, de ander aan hun lot over te laten? Is het verstandig om je er mee te bemoeien, want dat gaat ten koste van je eigen gemoedsrust. Op een volwassen manier in het leven staan, betekent, ik moet de rust voor mijzelf bewaken, want anders ga ik zelf aan de dingen onderdoor en kan ik niemand meer bijstaan, inclusief mijzelf. Het lastige is dat we vaak alleen maar te horen krijgen ons best te doen voor anderen en dus altijd er voor klaarstaan. Helaas lopen velen rond die niet gelukkig zijn, zich overal zorgen over maken. Zich bezig houden met anderen hun leven, daar alles voor willen beslissen, met de meest goedbedoelde intenties. Maar is dit dan de juiste weg als zovelen zichzelf kwijt raken?

Volgens mij niet. Het wordt tijd dat we anders gaan leven, en doen. En dat betekent een ieder zijn leven op zijn manier leven. Als daar ruzies bij horen, is dat hun probleem en niet die van jou. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Als meer mensen zo gaan leven, zul je gaan zien, dat veel meer mensen hun eigen verantwoordelijkheid gaan pakken. Zich minder met elkaar gaan bemoeien, over elkaar gaan praten. Er veel minder ruzie zal zijn.

Ruzies ontstaan namelijk omdat we gericht zijn op de buitenwereld en niet op onze eigen binnenwereld. Om die reden zien we alleen datgene wat buiten ons zelf om gebeurt. En zien niet wat er in onszelf gebeurt, daar gaan we aan voorbij. Anderen helpen, doen, alleen niet ten koste van jezelf en dat heb je in de gaten als je je ook richt op je eigen binnenwereld.

Richt je dus op jezelf, en geef anderen aan er voor ze te zijn als je er de ruimte, en de energie voor hebt. Dat je hun verantwoordelijkheid niet kan overnemen, dus ook niet hun problemen. Zo houd je contacten fijn en heb je een fijn en gezond leven en kom je niet ongemerkt in nare situaties terecht.

Medium Claire