Paragnost Eddie en Consulenten

Ineens somber! Dan heb je last van een herfstdip

Ineens somber! Dan heb je last van een herfstdipIneens somber! Dan heb je last van een herfstdip. Zodra de herfst echt zijn intrede doet, de jassen, sjaals en paraplu’s tevoorschijn komen, om ons te beschermen tegen de kou, de wind en de regen. De bladeren vallen, we liever niet op pad gaan, kan de herfstdip toeslaan.

We hebben er verschillende benamingen voor, de herfstdepressie, de herfstblues, het komt allemaal op hetzelfde neer, we voelen ons ineens een stuk minder energieker, willen ons bed niet uit, en zijn blij als de dag voorbij is. Veel komt er niet uit onze handen en slapen wil ook al niet zo goed. Je zit jezelf even goed in de weg. Welkom herfstdip.

Hoe komt het dat we ons zo gaan voelen, zodra de herfst zijn intrede doet? Het heeft te maken met onze stemming, die relateren we aan wat er om ons heen is. Die stemming halen we uit het sombere weer en maakt ons ook somber. We voelen ons licht depressief, hebben nergens zin in, alles is te veel en ons hoofd staat in een zeer sombere stand.

Het heeft ook te maken met vermindering van het licht, waardoor de aanmaak van het hormoon melatonine ons dag en nachtritme even flink ontregelt. We moeten daar aan wennen. In de herfst wordt ook de klok nog verzet, dan wordt het helemaal bal. Nog minder licht en verstoring van het slaaphormoon.

We zien het allemaal even niet meer zitten, het leven en kan ons gestolen worden. We zitten niet in een echte depressie, want die houdt veel langer aan, dan een herfstdip. Maar heb jij op dit moment een somber gevoel, nergens zin in, weet dat het ongeveer zo’n 2 weken duurt, dan ben je er doorheen.

Een herfstdip voorkomen, lukt niet, doorkomen wel. Al zou je niets doen en misschien 2 weken onder de dekens verdwijnen, wat niemand zal doen, ben je er ook doorheen. Maar wil je het op een andere manier aanpakken, en toch hel leven verder leven, dan hier een aantal tips, om de 2 weken somberheid die nu als een deken over je heen vallen, zo aangenaam mogelijk door te komen.

Weten is meten, zoals bij alles. Nu je weet dat er sprake kan zijn van een herfstblues, kun je er laconiek mee omgaan. Denk bij jezelf, er is met mij niet zoveel aan de hand, laat ik er maar aan toegeven en accepteren, des te sneller ben ik er doorheen.

Geef toe aan de behoefte van extra slaap, zelfs al wil de slaap niet direct vatten, word je nu ineens midden in de nacht wakker, of droom je onaangenaam. Zeg tegen je zelf, we zitten even in een dipje, geef het een week of twee en het is voorbij.

Ga niet direct van het allerergste uit, ook dat helpt om er doorheen te komen. Ga niet direct alles er bij en van denken. In de angst schieten, aan jezelf twijfelen, of aan anderen. Het is herfst, onze stemming is beïnvloedbaar. Geef aan je partner, je vrienden, je collega’s aan dat je stemming nu een paar weken even wat minder vrolijk en aangenaam kan zijn. Lach er met zijn allen om. Dan weet iedereen dat ze je nu een paar weken met rust moeten laten.

Het is een seizoensgebonden iets en als je terugkijkt, dan zie je zelf misschien de rode draad. Ja vorig jaar was ik rond deze tijd ook even helemaal niet lekker in mijn vel. Dan weet je dat er niets ernstigs is en als je voor jezelf weet, wat er aan de hand is, geef je je er makkelijker aan over.

Je kunt de tijd ook gebruiken om voor jezelf schoon schip te maken, net als de bomen die dat ook doen en hun bladeren laten vallen. Doe dat samen met een medium of paragnost van Paragnost Eddie, een goed gesprek helpt je er ook sneller doorheen.

Medium Claire