Paragnost Eddie en Consulenten

Hoe ga je met conflicten om?

Hoe ga je met conflicten om?Hoe ga je met conflicten om? Kun je goed luisteren naar de ander, en kan de ander naar jou luisteren? Meestal is er flink veel emotie aanwezig en is het van belang om de standpunten van de ander goed te kunnen begrijpen. Maar is dit al van nature aanwezig bij je dat je jezelf kunt inleven in de ander of ben je zelf iemand die erg emotioneel is en daardoor bijvoorbeeld makkelijk het geduld kan verliezen?

Conflicten zijn ongezond voor de mens, alles lijdt eronder en als je almaar in conflict bent met jezelf en met je omgeving kan je hele lichaam eronder gaan lijden.
Dat ervaar je op den duur doordat je zowel geestelijk als fysiek eronder door gaat. Conflicten met jezelf kunnen van dien aard zijn dat je boos bent op jezelf en op je omgeving en meestal ook doordat je de grip op het een of ander niet meer in handen hebt.
Meestal is er een situatie ontstaan waardoor je jezelf niet meer fijn voelt en of anderen zijn de oorzaak van je gevoelens die je niet kan uitspreken, omdat je gevangen zit in een systeem bijvoorbeeld.
Soms is het juist de bedoeling dat anderen je een spiegel voorhouden om je te laten zien dat je niet meer op het juiste spoor zit.
Als je dat dan niet wilt inzien kan het juist een conflict met de ander veroorzaken en dus ook met jezelf.

Hoe ga je daarmee om zonder dat je continu in een neerwaartse spiraal wordt getrokken?
Want de gezondheidsgevolgen van conflicten die maar niet worden opgelost zijn niet te onderschatten voor de gezondheid.
Het kan een sluimerend vuur worden dat steeds opnieuw wordt aangewakkerd en daardoor schroeit langzaam maar zeker al het leven weg uit je.
Het is eigenlijk hetzelfde effect als dat we voortdurend worden aangevallen. Je hebt voortdurend een verhoogde hartslag en je adrenaline stijgt binnen enkele seconden tot ongekende hoogten.
Je stressreactie maakt dat je meteen tot actie komt en je begint er ook meteen van alles uit te flappen wat je normaal gesproken niet zou doen of zeggen.
Je hebt jezelf dan niet meer onder controle en je kwetst daar anderen mee en uiteindelijk ook jezelf.
Wanneer dit te vaak gebeurt doordat een conflict niet wordt opgelost ga je over je grenzen heen en dat is ziekmakend voor jezelf en je omgeving.

Je bent voortdurend vermoeid, je immuunsysteem werkt minder en daardoor raakt je gezondheid ernstig verstoort en kan je op den duur ook Burn-out raken of in een depressie belanden. Dit alles is niet nodig als je maar op tijd conflicten weet uit te praten en of op te lossen.
Blijf in elk geval niet te lang in conflict met jezelf over dingen waar je niets aan kan doen maar zoek oplossingen voor de dingen waar je op vastloopt.

Deel je beleving met de ander en laat de ander zijn/haar beleving delen met jou daardoor kun je het conflict oplossen. Dit kun je het beste doen als je beiden weer wat rustiger bent geworden. En lukt het niet om er samen over te praten schakel dan iemand in die je ermee kan helpen.

Conflicten kunnen zeker worden opgelost op de juiste manier, je hoeft niet te blijven lopen met stress en of ziekmakende gedachten en gevoelens.
Tenzij de ander in een zeer traumatische ervaring is blijven vastzitten en niet kan openstaan voor een gesprek is er zeker een oplossing mogelijk om conflicten op te lossen met een positieve resultaat.

Hartegroet,
Lis