Paragnost Eddie en Consulenten

Empathie

EmpathieAls er een gezonde leefomgeving is kan een empathisch persoon zijn diepgaande gevoelens in goede banen leiden.
Dan is er balans in geven en nemen.
Het wordt anders als er disbalans is en er daardoor een overlevingsstrategie ontstaat.

Men focust dan de aandacht te veel op anderen en verwaarloost dan de eigen persoonlijkheid.
Zichzelf niet meer durven laten zien uit angst voor beschadiging.
Maar door te veel de anderen te willen redden is het vaak zo dat men te controlerend wordt uit angst dat de ander bijvoorbeeld in de problemen komt.
De empathische persoon geeft te veel zonder nog rekening te houden met de ander en het gedrag kan omslaan naar betuttelend en controlerend gedrag.
Dit gedrag vanuit disbalans en de intentie om anderen te redden heeft vaak de tegenovergestelde werking.
Men heeft niet meer in de gaten dat de gevoelens die uit zelfbescherming zijn opgetrokken doorgeslagen zijn naar anderen, en er daardoor van hulp geen sprake meer kan zijn.

Wat deze personen dan kunnen doen is leren om eerst weer de verbinding met zichzelf aan te gaan.
Immers door te veel de focus op anderen te leggen hoef je niet meer de aandacht op jezelf te leggen en daardoor raak je steeds meer van jezelf vervreemd.
Meestal hebben deze mensen een zeer groot gevoel voor hun medemens, maar door persoonlijke problemen zijn ze niet meer met hun eigen leven verbonden.
Dat is de reden dat ze in emotionele problemen komen en duwen ze anderen juist meer van zich weg in plaats van dat ze er kunnen zijn voor de ander.
Meestal is er een groot talent om anderen te helpen, en als zij inzien dat het beter is om de empathische gevoelens fijner af te stemmen kunnen zij de zelfbescherming laten zakken en zichzelf weer laten zien zoals ze werkelijk zijn.
Op het moment dat ze de confrontatie met zichzelf weer durven aangaan kan de empathische persoon zien en in gaan voelen dat het contact met anderen op een geheel andere manier kan bestaan.

Meeleven is een heftigere emotie die niet voor empathie mag worden aangezien.
Meeleven kan zich uiten in de vorm van een handeling wanneer we gevoelens hebben voor een ander en dan iets willen doen om te helpen, dit kan omslaan in controlerend gedrag.
Bij empathie voel je mee met een ander en ben je er voor de ander zonder iets voor hem of haar te doen.
Als je jezelf in de ander verplaatst is men in staat om gewoon te luisteren en aanwezig te zijn, en kun je ontvankelijker worden voor de noden van anderen.
Zo kun je beter beoordelen of je gewoon aanwezig kan zijn of dat je daadwerkelijk hulp kan geven.
Ook werkt dit zeer bevrijdend. Je hoeft nu eenmaal niet de hele wereld op je schouders te nemen, en laat je de verantwoording bij de ander.

Zo kun je de mooie mens zijn die je bent zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat.
Dicht bij jezelf blijven en leren om met jezelf te leven en alle ups en downs van het leven aan te gaan maakt je krachtiger en brengt je meer in je aarding.
Er zijn voor een ander is mooi maar er zijn voor jezelf is nog mooier. Uiteindelijk heb je levenslang met jezelf te maken dus is het een logische keuze om eerst de verbinding met jezelf goed te hebben.

Hartegroet,
Lis