Paragnost Eddie en Consulenten

Empathie versus impathie

Empathie versus impathie.Het woord empathie is bekend. Het woord impathie niet en toch bestaat het. In Duitsland en België besteden ze er al aandacht aan en het zal niet lang duren, of het waait over naar Nederland. Empathie staat voor inlevingsvermogen in anderen. Je hebt een vaardigheid om je in te leven in gevoelens en situaties van anderen. Bij de een kan het volledig ontbreken, bij de ander is het te veel aanwezig.

Diegenen die weinig tot geen empathie hebben of tonen, zijn diegenen die vaak kort van stof zijn, gebruik maken van duidelijke zinnen en vinden dat diegenen die te empathisch zijn, maar zich aanstellen. Beiden zijn uitersten en de meesten zitten er tussen in. Vaak staan deze mensen lijnrecht tegenover elkaar. Want waar de een weinig emoties toont, toont de ander zich emotioneel. Dit kan onderling frustraties opleveren. Diegenen die reageren vanuit hun emoties, kunnen maar moeilijk omgaan met mensen die heel direct zijn. Diegenen die direct zijn, worden ongeduldig bij mensen die te empathisch zijn.

Impathie
Waar staat impathie dan voor? Impathie staat voor inlevingsvermogen voor en in jezelf. Het is het naar binnen keren met het in gang zetten van een bewustwordingsproces in jezelf. Het heeft te maken met een bewuste vorm van in het leven staan. Jezelf kennen. Weten wanneer en hoe jij je goed voelt. Balans bewaren. Vanuit zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfacceptatie je leven leiden. Zodat jij je staande kunt houden in de hectiek van alledag. Ook hiervoor geldt weer. De een heeft totaal geen idee van een impathisch vermogen, de ander wel. Zie het als jezelf ontwikkelen in het spirituele. Groeien naar een hoger bewustzijn. Dat niet alleen datgene om je heen en jouw buitenkant en de buitenwereld belangrijk is. Maar je bewust zijn dat je ook een binnenkant hebt, waar jij goed voor moet zorgen. Dat je in verbinding staat met je lijf, je geest, je hart. Zodanig dat je geen muur om jezelf heen hoeft te bouwen voor de buitenwereld ter bescherming van jezelf.

Momenteel leven we in een tijd waarin we te weinig op onszelf vertrouwen, te veel afgaan op de mening van een ander. Zijn we veel bezig met onze buitenkant, die moet er perfect uitzien. Die willen we laten zien en halen daar alles voor uit de kast. Diep van binnen weten we heus wel dat de ouderdom ons oud en rimpelig gaat maken, maar we willen daar niet aan. Gezien en gehoord worden, daar halen we alles voor uit de kast. Echter maakt het ons gelukkig? Leven we een bevredigend leven? Nee, de cijfers liegen er niet om. Het word ook wel individualisme genoemd. Het individualisme is een voorloper van impathie.

Dat we nu in een tijd leven waarin we ons meer richten op de dingen buiten onszelf om, is logisch. De generaties hiervoor waren druk met de opbouw hadden geen tijd voor fratsen en hadden houvast aan het geloof. Nu de opbouw een feit is, gaan we los. Alles mag, alles is goed en we mogen gezien en gehoord worden. Alleen we slaan er in door en ook dat is voor nu de bedoeling. Als je iets verandert, moet het eerst chaos zijn om daarna de innerlijke rust te vinden.

En die innerlijke rust samen met bewustzijn en bewust leven vertaalt zich in impathisch vermogen. Je ziet het al steeds meer. Mensen die zich afkeren van al het social media gebeuren. Die hoeven niet meer zo nodig op de voorgrond te treden. Die vinden het belangrijk gezond te leven, stress in balans te hebben. Zich spiritueel te ontwikkelen, een leven te leven vanuit bewustzijn. Wil je ook bij jezelf impathisch vermogen ontwikkelen?

Wend je dan eens tot een medium Hier vind je allerlei expertises op het gebied van bewust leven, gezondheid, stress in control. Hier zitten spirituele kanjers voor jou klaar om je te begeleiden naar impathie. Zodat jij leert op jezelf te vertrouwen, jezelf te accepteren zoals je bent, zodat jij een leven kunt leiden vanuit jouw bewustzijn. Dat je een leven hebt waarin geluk de boventoon voert, omringd met mensen die jou een warm hart toedragen. Die ook zich bezighouden met de ontwikkeling van hun impathisch vermogen.

Kijk gerust eens rond om en zoek hulp bij jouw spirituele ontwikkeling, waardoor empathie en impathie in balans komt en blijft.