Paragnost Eddie en Consulenten

Elk gesprek een compliment

Elk gesprek een compliment.Valt het je ook op dat de meeste gesprekken, geen enkel compliment in zich hebben? Je ontvangt een appje van een goede vriendin, die vraagt hoe of het met je gaat en je antwoord luidt, nog niet zo goed. Dan vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Het komt niet bij ons op, om eerst een bedankje neer te zetten in de trant van, wat fijn dat je het vraagt, of wat attent van je. Of af te sluiten met een compliment. Want het effect van het geven van complimenten is groot. En we geven ze zo weinig. Gek eigenlijk.

Ik heb het mijzelf aangeleerd, als medium, altijd te beginnen met een compliment, of te eindigen met een compliment. Het geeft mijzelf een heel fijn gevoel en degene met wie ik heb gesproken, daarvan weet ik zeker, ook. Want van een compliment worden we blij. Het geeft een positieve boost.

Om die reden vind ik, verdient elk gesprek een compliment en zou ik zeggen, als we daar nu eens allemaal mee zouden beginnen. Dan hebben we een sneeuwbal effect. Dan gaan mensen zich ineens veel beter voelen. Dan veranderen we allemaal!

Het is gek eigenlijk dat we dit niet altijd al doen. Ergens in de mens zit iets, dat het niet bij ons opkomt. Als het niet bij ons opkomt, hebben we het niet meegekregen. Want als je het wel had meegekregen was het als vanzelf een gewoonte en zou je het doen. Is dus wellicht een goed tip om je kinderen, als je dit leest, dit mee te gaan geven. Het heeft zo’n positief effect op alles en waarom zou je het je kind ontnemen?

De taal die we uitspreken kan op een veel fijne manier. Juist door een gesprek te beginnen met een compliment. Want de ander die besteed aandacht aan jou, heeft aan je gedacht en dat mag gezegd worden. Ja maar, als iemand iets onaardigs zegt, dan geef ik daar toch geen compliment voor?

Als iemand onaardig tegen je is, dan is het de kunst rustig te blijven, niet mee te gaan in de energie van de ander. Die ander heeft ergens last van, maak het niet jouw probleem. Dan kun je nog steeds liefdevol die ander iets aangeven. Een compliment kan dan op een andere manier verwoord worden.

Elk gesprek verdient zo een compliment
Velen die ik aan de telefoon krijg, hebben moeite met het geven van complimenten. En zitten in situaties waarin ze zich niet fijn voelen en zelf niet weten hoe ze dit kunnen omdraaien, dat de lucht wordt geklaard. Dat het gesprek weer op gang kan gaan komen. Juist dan is een compliment heel mooi op zijn plaats. Dan kun je het volgende zeggen. Ondanks dat ik je mening niet deel, vind ik je toch een heel mooi mens. Ondanks dat ik datgene wat je nu zegt, niet fijn vindt, ben ik wel blij met je. Als we zo met elkaar om zouden gaan, dan is er veel minder strijd onderling en hebben we zelf ook veel minder emoties die we blijven vasthouden.

Begin er gewoon eens mee, de ene keer zal het makkelijker zijn, dan de andere keer. Zo maak je er een fijne gewoonte van. Je wordt er zelf al blijer van, laat staan de ontvanger. Je leert er ook mee om emoties eerder te durven gaan uiten. Zo stapel je die niet meer op. Je leert jezelf een andere manier van communiceren aan. Je durft je eerder uit te spreken, door het geven van het compliment, verandert direct de sfeer tussen twee mensen.

En wil je er hulp bij, omdat je de voordelen ziet van elk gesprek een compliment. Bel, of chat dan gerust met een medium. Zij vertellen je graag waarom het zo belangrijk is, wat het effect er van is en hoe je het kunt gaan aanpakken.