Paragnost Eddie en Consulenten

Een relatie is samen bouwen

Een relatie is samen bouwen

Een relatie is samen bouwen aan iets dat niet in geld is uit te drukken. Waar vroeger twee mensen verliefd werden en bij elkaar bleven, ook al waren ze misschien op een gegeven moment niet meer heel blij met wat er was, gaan stellen nu veel sneller uit elkaar dan vroeger. Het gaat er in dit blog niet om of het een beter is dan het ander, het is iets wat we kunnen zien en constateren, maar ook de waarde inzien waar we aan beginnen.

De mens in de tegenwoordige tijd is anders dan vroeger, is mondiger geworden en de regels zijn minder strikt. Toch zit in de mens nog steeds wel de behoefte om tot de eeuwigheid bij elkaar te blijven, niemand start een relatie en denkt van te voren, over een paar jaar stap ik er uit.

Het verschil met vroeger is dat het ook een stuk makkelijker is geworden, de pijp aan Maarten te geven. Waar vroeger scheiden uit den boze was, is het nu de normaalste zaak van de wereld geworden. Dat doet iets met ons brein, dat zegt. Ik hoef niet, ik mag. Ik mag zelf kiezen en beslissen en dat was er vroeger niet. Voor de kerk getrouwd, kon je eenvoudigweg niet scheiden. Dat is nu allemaal weggevallen, wat het aan de ene kant fijner maakt. Want bij elkaar blijven, omdat het moet en diep ongelukkig zijn, is ook niet de weg.

Maar iets starten nu met in het achterhoofd, ik kan er zo weer uitstappen, is ook niet de weg. Welke weg is dan wel een goede om te bewandelen? Beiden moeten de liefde an sich serieus willen nemen, voor zichzelf en elkaar. Dat vraagt om een bepaalde houding, attitude en bereidheid van beiden.

In een relatie stappen, zonder de ander eerst goed te hebben leren kennen, kan later problemen veroorzaken. Je zult de eerste periode na de verliefdheid en de vlinders samen moeten gebruiken om te bezien of jullie qua karakter en gedrag matchen. Als de een moeite heeft de ander te laten zijn, zoals die is, dan heb je snel de neiging de ander te willen veranderen. En dat werkt niet.

Denken dat de ander wel zal veranderen in de loop van de tijd, omdat je nu niet blij bent met hoe of de ander zich kleedt en doet, is een utopie. Zo zijn er een aantal aspecten die van belang zijn om goed naar te kijken, voordat je samen de stap zet. Daarmee heb je al heel veel gewonnen.

Denken dat een relatie rozengeur en maneschijn is en er een romantisch beeld bij hebben, is ook een utopie. Een relatie hebben, die zul je samen moeten onderhouden. Er van uitgaande dat het allemaal vanzelf gaat, zul je in de loop van de tijd merken, dat er irritaties zullen ontstaan.

Jullie hebben beiden een eigen wil, beiden een eigen kijk op het leven. Samen zul je daar naar moeten kijken en met elkaar over in gesprek moeten blijven. Dat is van essentieel belang, want zo houd je de communicatie naar elkaar humorvol, losjes en vriendelijk. Als beiden niet naar elkaar uitspreken waar ze mee zitten, zich aan irriteren, dan stapelt zich iets op. Dat er later toch een keer uitkomt.

Accepteer dat de ander niet jij is, dat niemand zoals jij is en ieder mens een eigen manier heeft toegeëigend om in het leven te staan. Van de ander verlangen zich daarin aan te gaan passen, vraag je eigenlijk, verander, want ik accepteer je niet zoals je bent. Daar kan een ander niet aan voldoen. Die gaat tegen zijn eigen wil iets veranderen. Dat wreekt zich in de loop van de tijd.

Wel met elkaar de dingen bespreekbaar maken, dat kan de ene keer de een water bij de wijn doen en de andere keer de ander. Zo laat je aan elkaar zien dat je respect hebt voor elkaar en dat je iets over hebt voor de ander.

Wat ook zeker van belang is, wees niet bang de ander kwijt te raken. Als je daar bang voor bent, ben je niet jezelf. Durf je ook niet aan te geven waar je wel en niet blij mee bent. Zul je de ander nooit ergens op aanspreken. En dat is van essentieel belang dat je naar elkaar durft uit te spreken wat je blij en niet blij maakt. Als beiden de bereidheid hebben naar elkaar te luisteren en openstaan voor positieve feedback, dan streef je samen naar gelijkwaardigheid.

Alles over hebben voor de ander, omdat je denkt dat dat echte liefde is, ondermijn je de relatie ook mee. Daar word jij niet gelukkig van en de ander ook niet. Wil jij een relatie starten, zit je in een relatie die wel een positieve boost mag hebben? Richt je op de consulenten van Paragnost Eddie, zij bieden je antwoorden en inzichten hiervoor.

Claire