Paragnost Eddie en Consulenten

December stress

kerst December stressDecember stress. Bijna is het zover, de maand december komt er aan. Nu kun je misschien nog wegzwijmelen bij alle leuke beelden die je op je netvlies hebt. Van romantisch etentje, samen naar een gezellige kerstfilm. Kleding met glitters, de kerstboom optuigen, het huis voorzien van een lichtzee. Totdat het zover is, dan lijken al die beelden wel te vervagen en plaats te maken voor december stress.

Er moet ineens zoveel gebeuren, dat deze hele maand van jou zo snel mogelijk voorbij mag zijn. Naast alle andere dingen die moeten gebeuren, komt er wel een berg werk bij. Het is niet alleen de kerstboom optuigen, hij moet gekocht, worden uitgezocht, in een emmer gezet, zand er bij. Puinhoop in huis, dit kost je zo een middag.

Als die dan eindelijk staat, moet je wel 5 keer heen en weer lopen om alle kerstspullen van zolder te halen. Blijken die leuke lichtjes van vorig jaar het niet meer te doen, je baalt. Je wilt ze weer vinden, uren zoeken welke winkel ze op voorraad heeft en nog steeds geen versierde boom. Kinderen die aan je beginnen te hangen wanneer de cadeautjes onder de boom gaan verschijnen, het maakt je gillend gek. Je partner die zich nergens mee bemoeit en een boek zit te lezen op de bank, jou aan je lot overlaat. Is dit de gezellige decembermaand?

Dan hebben we het nog niet over je enthousiaste uitnodiging die je een paar weken geleden aan je vrienden en familie hebt gestuurd. Toen je nog rondliep met de romantische kerstbeelden in je hoofd. Je hebt zin dit jaar kerst groot uit te pakken en je verwacht 25 man. Het lijkt zo leuk en gezellig, maar zodra je er voor staat en alles er voor geregeld moet worden, verzucht je, waar ben ik aan begonnen. Last van decemberstress.

Het zijn de plaatjes in ons hoofd die met ons aan de haal gaan, we willen een bepaald gevoel erbij voelen en daarvoor moeten we iets creëren. Dat laatste gaan we vaak op nat. We realiseren ons niet terdege dat alles wat we in een plaatje zien, tijd energie, moeite en geld kost. En stress geeft.

Hoe voorkom je december stress? Kijk wat haalbaar is in de tijd, enthousiast zijn is leuk, maar is het allemaal te realiseren in je eentje? Moet je echt wel overal naartoe, naar alle feestjes en partijen, lunches en brunches die worden georganiseerd. Of kun je er een paar schrappen, zodat je zelf tijd overhoudt voor je eigen kerstideeën en het beeld op je netvlies wel gaat voelen.

Hoe perfect wil je het hebben? En moet je alles alleen doen? Kun je misschien er voor kiezen samen te werken en de ander ook een inbreng laten hebben, dan rust niet alles op jouw schouders. Hoe uitgebreid wil je het menu en hoeveel gangen. Wel er eens aan gedacht dat het bestellen van een pizza op kerstdag heel origineel is en je daardoor niet al dagen van te voren boodschappenlijstjes hoeft op te stellen. Drukke supermarkten moet bezoeken om alles binnen te halen. Hoeft te slepen met karren vol.

Het gaat tenslotte in de decembermaand om gezelligheid en samenzijn. Niemand herinnert zich later meer of het eten super was, ze herinneren zich of er veel gelachen is, een ontspannen sfeer was. Dolle pret om de pizzaman die ineens aanbelde met een stapel dozen. En als jij last hebt van december stress, is er van een ontspannen sfeer vaak geen sprake.

We zitten nog in november, tijd genoeg en dat betekent, planen. Plan tijd voldoende in om alles te regelen wat je wilt. Prop niet elke dag vol, zorg voor escape momenten. Ga op tijd naar bed, slapen houdt een mens niet alleen fit, maar zorgt ook voor minder stress en drukte in je hoofd.

Geniet daarnaast van elke stap die je zet in de decembermaand, daar gaat het uiteindelijk om. Plan ook een paar belmomenten in met een paragnost of medium van Paragnost Eddie, zie ze als een verwenmomentje voor jezelf. Laad je de batterij weer mee op.

Medium Claire