Paragnost Eddie en Consulenten

De mens projecteert en zou moeten reflecteren

De mens projecteert en zou moeten reflecterenDe mens projecteert en zou moeten reflecteren. Vanuit ons eigen afweermechanisme zijn we vaker aan het projecteren, dan aan het reflecteren. Wat is het verschil en waarom schieten we zo snel in de projectie?

Projecteren als afweermechanisme is het onbewust plaatsen van eigen gevoelens in een ander. Je vult in hoe een ander zich, volgens jou voelt. Daar ga je dan rekening mee houden. Het is je eigen beeld wat jij er bij hebt, vanuit je eigen perceptie.

Wat ook projecteren is, dat als iemand iets zegt en in jouw oren klinkt het onaardig, in de angst en de verdediging schieten. En de ander dan willen afwijzen. We projecteren zo datgene weer terug, omdat we ons aangevallen voelen. Zou je aan reflectie doen, ging je er anders mee om.

Jouw perceptie is bijvoorbeeld, ik voel mij niet fijn, en van daaruit kijk je naar de ander en onbewust bedenk je dat de ander zich misschien ook niet fijn voelt. Of juist wel en dat kan je ego raken.

Na een verbroken relatie zien we dit vaak duidelijk. Jij zit vol met verdriet en een enorme groot leeg gat, je wilt niets liever dat de ander weer terugkomt. En wat je ziet is, de ander heeft alweer een nieuwe partner, hoe is het mogelijk. Heeft die dan helemaal niet van mij gehouden? Wat heb ik voor de ander eigenlijk betekent al die jaren. Jij voelt je leeg, hebt behoefte aan liefde, gunt de ander zijn geluk niet, want je gunt het jezelf niet.

Je kunt ook projecteren door in te vullen voor jezelf, hoe de ander jou ziet en over je denkt. Hoe de ander zich voelt jegens jou. Dat is dan je eigen perceptie weer. Als je uit elkaar bent en er begint een strijd, over de kinderen, het huis, het geld, gaan we invullen. Dan hebben we geen goed woord meer over, over die ander. Je projecteert. Je projecteert je eigen ergernis op de ander. Zo leggen we het op dat moment ook neer bij de ander en kijken niet naar onszelf.

Reflectie daarentegen is bewust en weloverwogen kijken naar eigen gedachten, gevoelens die je bij jezelf ervaart. Als je iets hoort, of ziet. Waarom deze er zijn, wat er onder zit, waarom je ze voelt. Wat je er mee kunt. Je bent niet bezig met anderen, je bent bezig met jezelf. Naar binnen aan het keren. Het heel proces is begonnen.

Zolang je niet naar binnen keert, blijf je projecteren. Hebben anderen je eigenlijk in de macht. Gun je anderen het daglicht niet. Zie je ze als diegenen die jou het geluk ontnemen. Die zorgen voor jouw miserabele leven.

Zodra je gaat inzien dat de anderen jouw leven niet bepalen, maar jijzelf, ga je reflecteren. Je keert naar binnen en je ziet letterlijk de eenzaamheid die je voelt. De liefde die je nooit hebt gekregen. Je ziet de afwijzingen, hoe je daar emotioneel op hebt gereageerd. Dat je bij anderen de schuld daarvoor hebt neergelegd.

Er zijn wel schuldigen, daar kom je op een gegeven moment achter. Diegenen die jou op de wereld hebben gezet, moeten het gaan ontgelden. Dat is tijdens een proces van zelfreflectie altijd een onderdeel. Dan ben je zover, dat je naar binnen keert, stopt met projectie. Maar wel nog middenin in een proces zit, waar je naar anderen kijkt en ze verantwoordelijk blijft stellen voor jouw ellende.

Je kunt je dan afkeren van familieleden, ruzie maken met je ouders. Eventueel de stekker uit het contact trekken. Sommigen stoppen hier met hun reflectieproces. Dat is doodzonde. Want er blijven dan nog steeds emoties in je zitten, die jou zullen blijven beperken, eigenliefde compleet toe te laten.

In gaan zien, bewustwording, dat ook zij niet schuldig zijn aan wat er in jouw leven is gebeurd en waarom de liefde niet zich liet zien, zoals je dat graag zou willen. Je ziet in dat jouw familie met hetzelfde worstelt als jij.
Als je dat kunt bereiken, dan doet eigenliefde zijn intrede. Dan ga je nooit meer projecteren. Bedenken wat anderen van je vinden. Bij anderen neerleggen dat zij jouw leven kapot maken. Dat anderen jou pijn doen.

Je begrijpt dat jijzelf degene bent die pijn toelaat door te projecteren. Wil je hier meer van weten. Het willen begrijpen? Bel dan gerust eens met een medium of paragnost van Paragnost Eddie. Zijn zijn degene die jou heel helder het kunnen uitleggen, waarmee jij je voordeel kunt doen.

Medium Claire
Paragnost Eddie