Paragnost Eddie en Consulenten

Dalai Lama

Hoe vindt je een Dalai Lama.Hoe vindt je een Dalai Lama. ‘Dalai’ betekend oceaan en ‘Lama’ betekende leraar. Dalai Lama betekend in het Tibetaans: ‘Oceaan van wijsheid’. De dynastie van Dalai Lama’s begon in 1391 en de huidige Dalai Lama is de 14de in de rij. Maar hoe vindt je een Dalai Lama?

Dynastie. De eerste Dalai Lama heette Gendun Drub en regeerde van 1391-1474. Zo oud is de dynastie van de Dalai Lama’s al. Van de huidige Dalai Lama wordt gezegd dat het de laatste is, hoewel de Chinezen ooit nog een nieuwe aangewezen hebben. Maar Chinezen en Tibetanen is geen goede combinatie.

Tulku. In het Tibetaans Boeddhisme is een Tulku een gereïncarneerde verlichte monnik. Een Dalai Lama is altijd een Tulku, maar een Tulku is niet altijd een Dalai Lama.

Wisseling van de Wacht. De nieuwe Dalai Lama dient geboren te zijn op het moment dat de vorige overleed. Als de oude geestelijk leider overleden is gaan, na een korte rouw, de priesters met elkaar in overleg. Ze letten op voortekens die ze krijgen zoals dromen en raadplegen een officieel orakel (het Nechung-orakel). Dan gaan ze op reis door het land en volgen getrouw de aanwijzingen die ze gekregen hebben. De Nieuwe Dalai Lama De nieuwe Dalai Lama moet een jongen zijn. Hij moet aan acht fysieke kenmerken voldoen, maar er zijn er maar drie bekend: grote oren, lange ogen en naar boven gebogen wenkbrauwen. Bovendien moet hij voorwerpen herkennen van de vorige Dalai Lama.

De huidige Dalai Lama. De huidige Dalai Lama werd in 1935 geboren in Takster, een dorpje in de provincie Ambo in het Oosten van Tibet. Het was een heel normaal jongetje en hij heette Lhamo Thondup. De priesters hadden zich vermomd als handelsreizigers en gingen de regio af op zoek naar hun nieuwe geestelijk leider. Toen ze Lhamo ontmoetten kwam hij meteen vertrouwelijk bij ze op schoot zitten. Dat was ongebruikelijk en al een teken voor de priesters. Ze vroegen hem wie hij was en hij zei tot hun verbazing: ‘Ik ben Kwetsang Rinpoche, een lama uit het Serangklooster’. Daarop lieten ze hem kiezen tussen twee gebedssnoeren. Hij koos meteen degene die van de vorige Dalai Lama was geweest. Zo kwam het gezelschap tot de conclusie dat dit de nieuwe Dalai Lama was.

Ze namen hem mee naar het Potala Paleis in Lhase en hij kwam daar aan toen hij twee jaar oud was. Toen hij vijf was werd hij geïnstalleerd als Dalai Lama. Zijn hele kindertijd en jeugd was vol met studie en meditaties. Hij heet nu Tenzin Gyatso, zijn officiële verblijfsplaats is in Dharmsala, daar is het Namgyal-klooster. Hij is de veertiende Dalai Lama en gaat met zijn tijd mee. Hij heeft al jarenlang een eigen website:  www.dalailama.com en een twitteraccount met acht en een half miljoen volgers.

Het is lange tijd gezegd dat dit de laatste Dalai Lama zou zijn. Dat idee wordt ook versterkt omdat hij niet in Tibet resideert. Maar het is al vaker gebeurt dat de regerende Dalai Lama niet uit de voeten kon met de regenten in het land zelf en het niet lukte de leiding over het land te hebben. Er is wel altijd daarna een nieuwe gekozen en af en aan kan deze ook echt regeren voor zijn mensen. De Dalai Lama loste het getwijfel over een opvolger niet op, door vrolijk te zeggen dat de volgende Dalai Lama heel goed een vrouw zou kunnen zijn!