Paragnost Eddie en Consulenten

Bang voor afwijzing?

Bang voor afwijzingBang voor afwijzing? Zoek de afwijzing eens op

De angst voor afwijzing is universeel, dat betekent dat we het allemaal ervaren als er sprake is van een afwijzing. Alleen de een kan het sneller loslaten dan de ander. Bij de een heeft een afwijzing meer impact dan bij een ander.

Het snel kunnen loslaten van een gevoel van afwijzing, is uiteraard het plezierigst. Dit is ook afhankelijk waardoor het gevoel van afwijzing is ontstaan. Als het onaardige woorden van een voorbijganger zijn, dan denk je al sneller. Laat maar, die zal wel met zijn verkeerde been uit bed zijn gestapt.

Is het een afwijzing van een geliefde, waarvoor jij door het vuur bent gegaan en je nu door deze persoon wordt afgewezen, is de impact vele malen groter. En blijft het ook langer in jezelf aanwezig.

Het kan zelfs zulke vormen aannemen, de angst voor afwijzing, dat je situaties gaat mijden. Die situaties associeer jij met daar moet ik niet zijn, of in aanraking mee komen, want dat doet pijn. De ergste angst voor afwijzing is liefde. Als er bij liefde sprake is van afwijzing, is de angst het grootst. Die kan zo groot zijn, dat je nooit meer een relatie aan wilt gaan. Dat je het doodeng vindt om op iemand af te stappen en te zeggen, samen een kop koffie of een drankje drinken.

Als die angst voor afwijzing je in de greep heeft, zijn er vanaf je jeugd al situaties geweest waarin jij je afgewezen hebt gevoeld. Vaak heb je dan ongelooflijk je best gedaan, het iedereen naar de zin te maken. Je bent ongelooflijk loyaal geweest naar je ouders, familie, andere kinderen uit de klas. Want je hoopte maar dat je geliefd zou worden.

Dat patroon ben je blijven herhalen, ook in liefdesrelaties en je kreeg de kous op de kop. Zo vaak, en zoveel afwijzingen op allerlei manieren, je laten zitten, je de hemel in prijzen en daarna als een baksteen laten vallen, dat je zo teleurgesteld bent in anderen, voor jou nooit meer.

In jou is iets gestorven en om die reden laat je liefde niet meer toe. Net of je een knop hebt omgezet. Je kunt er mee leven, maar bij het minste of geringste vloeien tranen. De angst voor de afwijzing is namelijk niet alleen gericht op anderen, het is ook op jezelf gericht.

Je doet jezelf te kort door bang te blijven voor de afwijzing. En om die reden, zoek de afwijzing eens op. Als je die namelijk zelf opzoekt, voel je die pijn van de afwijzing niet. Die is er dan niet, want je zoekt de afwijzing op.

Maar het effect er van is magisch. Je bevrijdt jezelf van de angst van afwijzing. Je kunt er ineens om lachen en zo laat je al je energie weer in jezelf stromen. En het gevolg daarvan is, dat angst uit je lijf verdwijnt en je de liefde voor jezelf weer toelaat.

Zodra je de liefde voor jezelf weer toelaat, wordt voor jezelf het leven ook weer een heel stuk aangenamer en voor wat betreft de liefde van anderen, in welke vorm dan ook. Je gaat er anders mee om. Je staat veel krachtiger ineens in het leven.

Die kracht is zoals je nu naar jezelf kijkt en hoe je jezelf ziet. Dat je toch wel een ongelooflijk mooi mens bent, die nu begrijpt dat ze liefde aan zichzelf moet geven en het eigenlijk van niemand anders nodig heeft.

Anderen mogen het je geven, maar jij bepaalt nu hoe. En dat heb je geleerd door een paar mooie gesprekken met een Top Paragnost van Paragnost Eddie. Die heeft je geholpen door de angst van afwijzing heen te durven gaan.

Medium Claire