Paragnost Eddie en Consulenten

Aandacht vragen, vraagt om strijd en leed

Aandacht vragenAandacht vragen, vraagt om strijd en leed. Aandacht maakt alles mooier, een gevleugelde uitspraak van Ikea. Die hebben ze heel goed bedacht. Want het is waar, aandacht maakt het leven mooier en fijner. Ze spelen dus met deze zin in op ons gemoed. Ze lokken ons daarmee naar hun winkels. Zoals door veel bedrijven slogans worden gebruikt, die we ons altijd zullen blijven herinneren. Dat ze dit doen, heeft een reden, naamsbekendheid en hun verdienmodel.

Ze maken op een positieve manipulerende manier gebruik om ons te lokken. Aandacht is de mens gek op. Dan voelen we ons gezien, we voelen ons gehoord, we voelen ons er bij horen. We krijgen er vleugels van. In die zin vallen complimenten ook onder de categorie aandacht. We hebben het nodig, al van kleins af aan, dat we van anderen aandacht krijgen. Als een vorm van bevestiging voor onszelf, dat we goed zijn, recht hebben op een bestaan.

Als baby weet je de aandacht van je ouders al heel goed naar je toe te trekken. Als de aandacht op de juiste manier wordt gegeven aan baby’s, kinderen en pubers, krijgen ze daar zelfvertrouwen en zelfrespect van. Ze leren zo hun eigen waarde kennen, die elk mens nodig heeft om zichzelf als volwassen persoon staande te kunnen houden. En als dat op de juiste manier gebeurt, hoef je niet om aandacht te vragen, die krijg je.

Als de aandacht op een verkeerde manier wordt aangeboden, hetzij te veel, hetzij te weinig, hetzij dat de ouders zelf op een verkeerde manier aandacht hebben gekregen, gaat het al snel de verkeerde kant op, met dit kind. Het brein weet dan precies hoe de ouders moeten worden gemanipuleerd om toch datgene voor elkaar te krijgen, waar het behoefte aan heeft.

Elk mens heeft behoefte aan aandacht, elk mens verdient het. Het is de manier waarop de aandacht gegeven wordt, waardoor het mis kan gaan. Voor elk mens geldt namelijk een andere aanpak. Elk mens is tenslotte anders. Als je alle kinderen op eenzelfde manier benaderd, wat heel logisch lijkt, je denkt dan als ouder, zo trek ik niemand voor, kan dat voor problemen gaan zorgen.

Want het ene kind is het andere kind niet. Het ene kind heeft iets anders nodig dan het andere kind. Er van uitgaande dat voor ieder kind de aandacht gelijk verdeeld moet worden, maken we een denkfout. Die ons later duur kan komen te staan.

Het is de taak van de ouders hun kinderen te observeren in hun gedrag. Als een kind veel om aandacht vraagt, wil het daarmee iets aangeven. Als een kind weinig om aandacht vraagt ook. Als ouders een kind onhandelbaar vinden en in hun ogen altijd om aandacht vraagt en ze stoppen met het te geven, omdat we denken dat dat de oplossing is, maken we wederom een denkfout.

De gouden regel bij aandacht is. Je hoeft er niet om te vragen, als alles in balans is en rekening wordt gehouden met het individu, dan gaat het allemaal vanzelf. De ene keer de een een beetje meer aandacht, de andere keer de ander. Dat voel je als ouder, wat op dat moment nodig is. Voel je dat niet, dan kan een kind aandacht gaan vragen, en vaak is dat op een negatieve manier. En voor een kind maakt het niet uit of het positieve of negatieve aandacht is.

Als je als kind om aandacht hebt moeten vragen, wordt dat een patroon en blijf je het doen op volwassen leeftijd. Dit heeft invloed op het aangaan en hebben van een relatie. Je gaat dan op een verkeerde manier een relatie aan. Je valt voor diegene die je aandacht geeft, maar vergeet te kijken of deze de juiste persoon voor je is. Voor je het weet, heb je je hart al weggegeven en de ander kan dan misschien wel helemaal niet de juiste voor je zijn.

Daarnaast sta jijzelf op een verkeerde manier in de relatie. Je gaat te veel op de ander leunen, die op zijn of haar beurt, zich daartegen gaat afzetten. Je patroon is immers aandacht vragen. Veel relaties hebben hiermee te maken en zullen discussies, strijd en meningsverschillen geven. Zodanig dat een breuk op de loer ligt.

Doorzie je eigen patroon, en als je nu ziet, na het lezen van dit blog, dat je inderdaad een aandachtvrager bent, bel dan echt met een top consulent van Paragnost Eddie, en werk samen aan het op de juiste manier omgaan met aandacht. Zodat jij de aandacht krijgt die je verdient en je partner ook en er niet meer om hoeft en gaat vragen.

Medium Claire